28794200591_f3fde1381d_k
PULS GRADA · destinacija

Vreme je koncept koji stanovnicima ovog ostrva nema mnogo smisla, te žele da stvore prvu „slobodnu zonu“ na svetu u kojoj neće postojati računanje vremena.

Na otrvu Somaroj, koje je poznato pod nazivom Letnje ostrvo, između 18. maja i 26. jula uopšte ne pada mrak imajući u vidu da se nalazi na severu Norveške, blizu Arktičkog kruga, gde u tom periodu Sunce uopšte ne zalazi.

Tamo, dakle, obdanica traje punih 69 dana, a nasuprot tome, između novembra i januara vlada potpuni mrak budući da Sunce tada ne izlazi.

„Stalno je prisutno dnevno svetlo i mi se ponašamo u skladu s tim“, izjavio je jedan od lokalaca. „Usred noći možete videti decu kako igraju fudbal, ljude koji farbaju svoje kuće ili kose travnjake, ili tinejdžere koji idu na kupanje.“

Peticija za ukidanje računanja vremena tokom meseci u kojima ne pada mrak podneta je u skupštini grada kako bi se razgovaralo o promenama koje su neophodne za ukidanje vremenske zone, kao i o njihovoj implementaciji.

Meštani već duže vreme ignorišu koncept vremena tokom letnjih meseci tako što se uopšte ne pridržavaju ustaljenog radnog vremena u domenu trgovine i ribolova, dvema glavnim privrednim granama ove regije. Oni se nadaju da, u slučaju da se uvede slobodna zona, više neće biti striktnog radnog vremena prodavnica ili škola, a da će ljudima biti dozvoljeno fleksibilno radno vreme.

Međutim, neki meštani nisu sigurni kako bi se ova promena odrazila na sektor turizma, budući da bi bilo teško vršiti prijavu, odnosno odjavu gostiju iz hotela, a upitno bi bilo i radno vreme barova i restorana…

Ipak, ma kako čudno ovaj zakon delovao, on ipak nije i jedini u Norveškoj. Naime, u jednom udaljenom gradu u ovoj zemlji nelegalno je umreti. Tako grad Longjerbejn mora da otpremi mrtva tela sa ostrva zbog hladne temperature koja ne dozvoljava telima da se raspadaju.

pjimage (99) Laži koje su vam govorili dok ste bili deca, a u koje i danas verovatno verujete pjimage (93) Ovo je pravi razlog zašto je toalet papir bele boje photoshop-cover Pripremite se za smeh: Najbolji radovi sa takmičenja u Fotošopu pjimage (83) Odgovorite na neprijatna pitanja tako da vam ih nikada više ne postave · · ·