gosti_Foto M Piroski
U VAZDUHU · promo

Ambasada Švedske posvetila je ovogodišnju proslavu 6. juna, Nacionalnog dana Švedske, obeležavanju 100. godišnjice od uspostavljanja diplomatskih odnosa naše dve zemlje. U Belom dvoru ambasador Švedske Nj.E. Jan Lundin ugostio je brojne zvanice iz sveta diplomatije, privrede, medija, kulture i politike. On je podsetio da Srbija i Švedska, uprkos burnim događajima tokom 20. veka, nikada nisu prekidale diplomatske odnose.

“Dobra saradanja Švedske i Srbije traje jedan vek. Ovo je dobra prilika da se čitav spektar naših odnosa detaljno preispita i stekne uvid u to šta možemo dalje da promovišemo i unapređujemo. Naš svet se neprestano menja, pa tako moraju i naši narodi”, rekao je ambasador Švedske u Srbiji Nj.E. Jan Lundin, koji je 21. švedski ambasador u Srbiji.

U fokusu diplomatskih aktivnosti je i agenda 2030 i 17 održivih ciljeva koji se odnose na iskorenjivanje siromaštva i gladi, pružanje jednakih šansi svim građanima na zdravlje i obrazovanje, očuvanje i zaštitu životne sredine.

Ambasador je rekao da Švedska podržava Srbiju na njenom putu ka Evropskoj uniji kroz različite programe iz oblasti zaštite životne sredine, vladavine prava i jačanju policijskog sektora. “Mi verujemo da većina građana EU smatra da rešenje međunarodnih problema upravo leži u boljoj saradnji i stabilnim odnosima među državama. Drago mi je što smo na pragu novog veka diplomatske saradnje Švedske i Srbije, i verujem da su godine dobrih odnosa tek pred nama”.

Obeležavanju jubileja Švedskosrpski 100 priključile su se švedske kompanije koje uspešno posluju na srpskom tržištu i svojim poslovanjem doprinose razvoju srpske ekonomije: Atlas Copco, Volvo, Tetrapak, ABB, Medicon, Transcom, AstraZeneca, Scania, Oriflame, Ericsson, Securitas, Verisec, Svensk Honungsförädling, Absolut. Nakon dve decenije odlaganja, srpska javnost će u avgustu dočekati otvaranje švedske robne kuće IKEA. Švedska ima jednu od najvećih srpskh dijaspora – procenjuje se da u Švedskoj živi više od 130.000 Srba, većina po nekoliko generacija.

U okviru kulturne diplomatije ambasada učestvuje u brojnim programima, među kojima su Kreativno mentorstvo i Study in Sweden. Ove godine veliki broj događaja posvećen je hrani – organskoj proizvodnji i održivom razvoju, a predstavljena je i Švedska kulinarska diplomatija.

Prvi ambasador Srbije u Švedskoj bio je srpski pesnik Milan Rakić.

IMG_4667 INTERSPORT predstavio novo poslovno poglavlje Mastercardsreda 70% građana više voli odlazak u bioskop cover sc stadion Šoping groznica u SC Stadion Branko MIhajlov_Sven Muller U Hrvatskoj počela izgradnja Outlet centra pored IKEA robne kuće · · · ·