selfie space
KULTURA · art

Autoportret je umetnički izraz star koliko i forma portreta – dokaz opsesije umetnika ne samo oblikom, funkcijom i lepotom koje doživljavaju u svetu, koliko i samima sobom.

 

Pojava fotografije je spustila granicu po pitanju toga ko može da se bavi ovakvim izrazom, jer čim su foto aparati postali dostupni pojavili su se i prvi foto autoportreti. Jedan od najstarijih autoportreta nastalih ovim putem, istovremeno i najzanimljivijih javnosti je fotografija ruske princeze Anastasije, koju je napravila uz pomoć Kodak Brown box kamere i ogledala.

princeza anastasija

michelle obama selfie

Ali, tek sa pojavom digitalnih fotoaparata i mobilnih telefona, reč „selfie“, koja označava autoportret snimljen nekim od ovih uređaja, ušla je u svakodnevnu upotrebu. Aplikacije poput Instagrama ovaj fenomen su podigle na novi nivo.

selfie sa papom

Sada će „selfie“ postati i deo istorije umetnosti – umetnički sajam Moving Images koji se održava u Londonu pokrenuo je novu instalaciju – Nacionalnu galeriju „selfie“ portreta.

Autori ove izložbe pozvali su 19 mladih umetnika iz Amerike i Evrope da snime video u trajanju od 30 sekundi na ovu temu, koji će biti emitovani na dva video bima u galeriji tokom održavanja sajma.


142347757.jpg Magija modne fotografije mark_french_looking_good_at_workd.jpg Najbolje fotografije iz gradskog života nina_bunjevac_03.jpg Intervju: Nina Bunjevac le_figaro Le Figaro: Beograd je Berlin Balkana ·