Flora Borsi
KULTURA · art

Ako se smatrate ljubiteljem i poznavaocem savremenog slikarskog izraza, onda biste morali da se upoznate sa radom Flore Borsi. Reč je o mađarskoj umetnici prefinjenog senzibiliteta, koja u svojim radovima uspeva da stopi ljubav prema životinjama, ono animalno u svakom čoveku, i jedan poseban nadrealistički žar koji sa njenih radova progovara smelo, jer je sasvim jasno da su u pitanju retki i autentični umetnički komadi.

Nekoliko tehnika su ključne za njeno stvaralaštvo, a u najnovijim radovima ona se vešto poigrava fotografijom i foto-montažom. Teme koje je gotovo uvek inspirišu vezane su za međuljudske odnose, tanku granicu između realnosti i snoviđenja i emotivnost koja je sve češće teški balast u savremenom društvu.

Njena serija koja pokušava da svet posmatra kroz oči životinja nosi ime Animeyed i već je zbog velikog interesovanja bila jedno vreme postavljena u čuvenoj galeriji Saatchi u Luvru. Ideja je da se zamisli svet oko nas ali kroz perspektivu divljih i poludivljih životinja, s tim što autorkina napomena glasi – ne brinite nijedna životinja nije patila kako bih se ja bavila svojom umetnošću!

Prema njenim rečima ideja je da se publika iznenadi, i dovede u stanje u kakvom se ona nalazila dok je radila na seriji ovih fotografija. Šok posmatrača bilo da je reč o profesionalnom umetničkom kritičaru ili slučajnom prolazniku važna je za njen rad. Budući da su Floru Borsi više nego pozitivno ocenili The Guardian, Observer i BBC Culture čini nam se da je nova talentovana zvezda rođena!

Dev9t DEV9T ove zime gostuje u DKSG Wagnalls Wheel, set enciklopedija, 2010. Knjiga kao skulptura cover1 Zabavne sarkastične ilustracije Muzej detinjstva „Muzej detinjstva“ Vladimira i Milice Perić u galeriji Remont · ·