_MDJ9649
PULS GRADA · aktuelno

Dunja Jocić, Beograđanka sa stalnom adresom u Holandiji, dobila je sinoć nagradu „Vip poziva”. Koreografkinji Korzo teatra iz Haga, pripalo je prestižno priznanje koje po deveti put dodeljuju Beogradski festival igre i kompanija Vip mobile. Dunji Jocić nagradu je uručio generalni direktor kompanije Vip mobile, Dejan Turk, na sceni Pozorišta Atelje 212, nakon predstave „Ne govori sa mnom dok spavam“. Zbog velikog interesovanja publike, pored dva planirana izvođenja ove predstave 31. marta, organizovan je i dodatni termin izvođenja 30. marta, pa je komad igran ukupno tri puta pred beogradskom publikom. Sala Ateljea 212 bila je do poslednjeg mesta ispunjena, sedelo se čak i na podu, a umetnici su ovacijama ispraćeni. Režiju, koreografiju i dizajn scene za komad o Endiju Vorholu potpisuje Dunja Jocić.

Dunja Jocić je svoje prve baletske korake napravila u Baletskoj školi Lujo Davičo u Beogradu u kojoj je diplomirala 1998. godine, nakon čega studije nastavlja na Roterdamskoj akademiji za igru. Nakon sticanja diplome u Roterdamu, 2002. godine, igrala je sa istaknutim koreografima i u kompanijama, poput Klub Gaj i Roni i Emio Greko/ Piter Šolten (Holandija), Ballet du Nord (Francuska), Saskia Bodeke i Piter Grinavej.  Svoju prvu samostalnu produkciju Bez cveća, molim kreirala je 2007. godine, a u okviru svojih koreografskih angažovanja, oprobala se i na ekranu. Tako je nastao nagrađivani film Ogledanje (2011), kao i njen drugi film Priča. Koreografski radovi Dunje Jocić do danas su prikazni na brojnim pozorišnim scenama i festivalima, a prošle godine je na Festivalu igre u Holandiji dobila jedno od najprestižnijih priznanja, nagradu za najboljeg nezavisnog koreografa u 2018. godini.

Nagrada Vip poziva ustanovljena je pre osam godina sa ciljem promocije rada uspešnih baletskih umetnika sa naših prostora, koji su svoje karijere gradili u inostranstvu.  Ovom nagradom, Vip mobile i Beogradski festival igre odaju priznanje domaćim umetnicima, a ovdašnjoj publici otkrivaju njihov dosadašnji opus i dalja stremljenja. Kao glavni partner festivala, Vip već 12 godina podržava razvoj umetničke igre u Srbiji, i kao društveno odgovorna kompanija ulaže u zajednicu u kojoj posluje. Pokazatelj ove uspešne dugogodišnje saradnje je i zajednički kreiran slogan Komunikacija u pokretu, a osim priznanja Vip poziva kreirani su i drugi projekti, među kojima su najznačajniji nagrada Vip iskorak, kao i projekat za mlade igrače Vip talenti.

poziv DEV9T objavio poziv za umetnike Director_A.Stonys_Foto-AZeltina Audrius Stonis: Retrospektiva baltičkog poetskog dokumentarnog filma i sećanje na Jonasa Mekasa 2CONOR_MCGREGOR_NOTORIOUS_Still47_Images courtesy of Park Circus_Universal2 Ozloglašeni Konor Mekgregor na Beldocsu jenny-hill-202432-unsplash 19. Prolećni Rosa festival zdravlja 27. i 28. marta 2019. godine u Domu Vojske Srbije · ·