veštice
U VAZDUHU · svet

Lucia Sekerková, fotografkinja iz Slovačke, putovala je prošle godine u Rumuniju, kako bi upoznala Mariu Câmpinu, samoprozvanu kraljicu predskazivača sudbine. Takve žene lokalci zovu vešticama, a obično su u pitanju Romkinje koje tvrde da su u stanju da pročitaju budućnost osobe iz njenog dlana, zrna pšenice ili zvezda.

Lucia Sekerková se tokom boravka u Rumuniji sprijateljila sa Mariom, i provodila je vreme dokumentujući život veštica, fotografisala je njih i njihove kuće. Njihov zanat se prenosi sa generacije na generaciju, i tako je već vekovima. Ovo istraživanje koje je spovela fotografkinja bio je njen završni rad na fakultetu. Ipak, fotografija Marie je završila na naslovnoj strani slovačkih novina SME.

U Rumuniji je svakako folklor zaista zanimljiv i ne čudi što postoji prostor za ovakvu vrstu profesije. Sama autorka projeka je posetila nekoliko proročica, a predviđanja o svojoj budućnosti koje je dobila bila su različita.

U romskoj kulturi, muškarac je taj koji izdržava porodicu. Jedini posao kojim žene mogu da se bave, kada govorimo o tradicionalnom shvatanju i o Romima koji žive po tradiciji, jeste proricanje budućnosti. Kroz ovaj posao, žene koje proriču budućnost zadobijaju i poštovanje zajednice. Očigledno da i u ovim modernim vremenima ima mesta za proricanje budućnosti, čim mnoge od ovih žena žive raskošnim životom. U nastavku članka pogledajte fotografije nekoliko najbogatijih veštica na svetu i njihovih domova.

Veštice iz RumunijeOtvori galeriju

kina U Kini su rešili problem muževa koji ne vole kupovinu podudarnosti Čudne podudarnosti ili više od toga? filmovi Top 10: Najbogatije zvezde filmova za odrasle Najbolji šef na svetu On je najbolji šef na svetu · · ·