naslovna
KULTURA · knjige

Gistav Flober je jedan od onih istorijskih primera koji nam pokazuju kako nikada nije kasno za iskorišćavanje sopstvenih talenata. U čast njegovog rođendana, danas vam donosimo listu od njegovih pet najboljih dela.

Prvu knjigu objavio je u svojoj 36. godini i to je bilo ni manje ni više nego remek-delo Madam Bovari. Po izlasku je nastao skandal i Flober je bio optužen za povredu javnog morala, što je na kraju samo doprinelu popularnosti ovog romana. Iako nijedno naredno delo nije doživelo takav uspeh, njegov značaj za književnost je ogroman, jer je uticao na velikane poput Džojsa, Kafke, Prusta i Henrija Džejmsa, između ostalih.

Madam Bovari

Šokantnost je i danas očigledna, zbog posebnog doživljaja ljubavi i seksa kroz koji prolazi glavna junakinja Ema Bovari. Flober ide do neverovatnih detalja u opisivanju svega onoga kroz šta ona prolazi, kako bi se čitaoci potpuno prepustili atmosferi. Suština je prikazivanje duše koja je zarobljena u svakodnevici i koja traži način da se iz toga izbavi i pronađe sreću u avanturi i otpuštanju pritiska kroz čulno uživanje.

Sentimentalno vaspitanje

Sam autor opisao je ovo delo kao pouku i sentimentalnu istoriju svoje generacije. To se odnosi na sve ono što se ne uči u školi, poput ljubavi, prijateljstva, izdaje i osećanja. Još je impresivniji istorijski kontekst generacije koja je u pitanju, jer se to dešava u vreme treće revolucije u Francuskoj. To je bilo doba prevrata i traženja slobode po cenu smrti, tako da ovde imamo i istorijsku hroniku.

Buvar i Pekiše

Nažalost, nije stigao da završi ovo delo pre smrti, ali ono je i dalje odlično. Kroz dvojicu glavnih likova koji izučavaju knjige, autor prikazuje kako je ljudski rod potpuno zaluđen raznim temama i kako se kroz svu  opčinjenost na kraju provlači i neizbežna glupost. Flober se ovde više nije suzdržavao u prikazivanju mržnje prema svom okruženju i ovde ćete se susresti sa najviše ironije od svih njegovih dela.

Salamba

Teško je opisati šta sve ovaj roman obuhvata, ali u pitanju je istorijska tema stare Kartagine. Flober je pročitao brojne istorijske izvore i na kraju posetio ostatke ove zemlje u Tunisu pre nego što je uopšte krenuo da piše knjigu. U njoj do detalja prikazuje bitke Kartagine i plaćenika, a takođe i seksualne avanture izmišljene ćerke vojskovođe Hamilkara Barke.

Izabrana pisma

Kroz autorova pisma vidimo njegovo pravo lice i sve ono što ga je inspirisalo za pisanje romana. Pošto nikada nije pisao eseje, u ovim pismima se nalaze sve opaske na umetnost i aktuelnu situaciju. U isto vreme su puna humora, elokventnosti, bogohuljenja i dubine, a namenjena su raznim interesantnim ličnostima.

billgates Bill Gates otkriva 5 omiljenih knjiga iz 2018. MOJA GENIJALNA PRIJATELJICA serija 2018 pic02 Fenomen Elene Ferante: Ako jedne zimske noći neki putnik… Dusa-vina-Ispravka Preporuka za čitanje: „Duša vina“ (Službeni glasnik) Kakva zenska KAKVA ŽENSKA: Priče o ženama koje su bile progresivne kada to nije bilo moderno · · ·