manhattan-1026248_960_720
KULTURA · film/TV

Javni prevoz je ključ za uspešno rešenje saobraćaja u velikim gradovima. Svakog dana milioni ljudi koristi automobile, avione, autobuse ili metro, kako bi otišli na posao, vratili se kući, videli sa prijateljima, partnerom… 

Tema javnog prevoza čini okosnicu funkcionalnog grada, ali, takođe, zauzima centralno mesto radnji određenih filmovima. Postoji bezbroj situacija koje mogu da vam se dogode u javnom prevozu, a neke od njih su bile inspiracija scenaristima kako bi pojedine filmove smestili upravo na ulice, šine ili ih vinuli u vazduh. Piloti policajci i taksisti su neka od zanimanja koja učestvuju u saobraćaju, a vi ćete imati prilike da ih upoznate kroz najbolja ostvarenja u javnom prevozu u nastavku teksta.

1. Speed (1994)

Brzina je američki akcioni triler koji je režirao Jan de Bont. Radnja se odvija u autobusu koji saobraća ulicama Los Anđelesa. Terorista je postavio bombu u autobus koji će ekspolodirati, ukoliko brzina padne ispod 50 kilometara na čas. Kijanu Rivs igra mladog policajca koji rizikuje svoj život pokušavajući da spase putnike od sigurne smrti. U tome mu pomaže Sandra Bulok, koja se zatekla u autobusu. Strah da im brzina ne padne ispod granice koja će dovesti do eksplozije, postepeno gubljenje benzina i divljanje ulicama Los Anđelesa, čine ovo ostvarenje kultnom akcijom o gradskom prevozu. Između panike, straha, haosa, Kijanu Rivs, ipak pronalazi vremena i da se udvara Sandri Bulok.

2. Source Code (2011)

Džejk Džilenhol igra američkog vojnika koji se budi u tuđem telu i otkriva da je deo eksperimentalnog vladinog programa koji za cilj ima da pronađe bombaša iz voza. Naučnici ga ubacuju u telo jednog nastavnika koji se nalazi u vozu, ali ima samo osam minuta kako bi spasao putnike. Rečeno mu je da ne može da promeni prošlost i da treba samo da prikupi informacije kako bi spasao sledeći bombaški napad, ali tokom vožnje se zaljubljuje u Mišel Monahan i počinje da testira ovu teoriju.

3. Murder On The Orient Express (1974)

Ubistvo u Orijent ekspresu je bazirano na istoimenom romanu Agate Kristi. Film se bavi novim slučajem ekscentričnog belgijskog detektiva Herkula Poaroa, kojeg u filmu tumači Albert Fini. Nakon ubistva Amerikanca Račeta u vozu, Poaro kreće na put kako bi pronašao ubicu. Osumnjičene igraju zvezde kao što su: Ingrid Bergam, Šon Koneri, Entoni Perkins, Loren Bakol… Omiljeni dedektiv Agate Kristi na kraju pronalazi ubicu, a njegovo saopštenje će zaprepastiti sve putnike u vozu. Slogan filma je bio: „Najbolja postava sumnjivih likova koji su osumnjičeni za ubistvo“.

4.   AIRPLANE! (1980)

Ima li pilota u avionu? je vremenom postao kultni film koji se navodi kao jedan od klasika žanra parodije. Radnja se odvija oko Teda Strikera, bivšeg pilota koji vuče traume još od Vijetnamskog rata i iz tog razloga je odlučio da više nikad ne leti. Međutim, iz ljubavi prema stjuardesi i želje da obnovi sa njom vezu, ukrcava se na let za Čikago. Ubrzo, svi piloti su se otrovali pokvarenom ribom za večeru, a Ted postaje jedina osoba, osim njih, koja zna da upravlja avionom. Film je predstavljao parodiju žanra filmova katastrofe, a posebno se odnosio na film Zero Hour!

5. Taxi Driver (1976)

Taksista je američki film u režiji Martina Skorsezea. Smešten je u Njujorku i prati psihički nestabilnog ratnog veterana, bivšeg marinca, Trejvisa Blejka koji voz taksi samo noću jer ne može da spava. On krstari noću ulicama i u mogućnosti je da vidi sve oblike degradacije života u velikom gradu, korupciju, kriminal, prostituciju, laži na bioskopskim i TV ekranima. Gledajući druge, stalno se uverava da njega niko ne vidi. Ali u suštini, Taksista je priča o usamljenom, neprimećenom čoveku koji čezne da bude zapažen, priznat, voljen. Ali u svom životu i među ljudima kojima je okružen, to nije moguće. Osim da to stekne nasilno. I on će to i učiniti. Ovo ostvarenje protresa, zastrašuje, ali i beskrajno uzbuđuje zbog svog pogleda na Njujork sedamdesetih godina dvadesetog veka. Kritika je ocenila da je u ovom filmu De Niro istovremeno patetično i smrtonosno, opasno šarmantan i da je na najbolji mogući način izneo ovu ulogu.

Mission-Impossible-Fallout-2-cover Trejler za film „Nemoguća misija 6“ Mosaic 3 nove serije koje ne treba propustiti na HBO GO !vizual_landscape_HRES_F Oskarovci na 46. FEST-u 46. FEST FEST 2018 · · · ·