a5c54aac6452a270f20ae563a5320964
U VAZDUHU · flešbek

Federiko Felini bio je italijanski filmski reditelj i scenarista, koji se smatra jednim od najuticajnijih filmskih stvaralaca 20. veka. Inspiraciju za svoja ostvarenja crpeo je iz svakodnevnog života italijanskog građanskog društva. Imao je kritički stav prema društvenim promenama koje su usledile nakon rata. Iza sebe je ostavio neizbrisiv trag u svetu kinematografije, a njegovi filmovi relevantni su i danas.

U redovima koji slede potrudićemo se da vam približimo neka od dela snimljenih pod rediteljskom palicom ovog istaknutog stvaraoca. Verujemo da ste neki od ovih filmova već pogledali, i uverili se u Felinijevo nenadmašno oko.

Ulica

Ovo ostvarenje iz 1954. godine, donelo je Oskara slavnom reditelju, u kategoriji najbolji strani film, i vremenom je postalo pravi klasik. Interesantno je da jednu od glavnih uloga u ovom filmu tumači Felinijeva supruga, Đulijeta Masina. Ona je bila njegova muza od 1943. godine, pa sve do smrti 1993. Radnja filma usmerena je na nepravdu nanetu Masini, koja se svojski trudi da ublaži okrutnost zlotvora. Ovim ostvarenjem Felini je načinio iskorak u odnosu na dotadašnji rad, a mnogi kritičari smatraju da je ovo njegovo najbolje delo.

Kabirijine noći

Ovaj film predstavlja nam Masinu iz jednog drugačijeg ugla. Naime, ona tumači prostitutku, koja šetajući ulicama Rima zamišlja život ispunjen ljubavlju i mirom, daleko od okrutnog sveta čiji je deo. Kroz glavu joj se motaju razne misli, oseća se prevarenom i iskorišćenom, ali i dalje gaji nadu u bolje sutra. Muziku za ovaj film komponovao je Nino Rota, koji je zaslužan i za melodije u filmu Ulica.

Sladak život

Glavnu mušku ulogu u ovom filmu iz 1960. godine tumači Marčelo Mastrojani. On je kolumnista u potrazi za slatkim životom u Rimu, a za to ima rok od 7 dana. Na tom putu Mastrojani upoznaje niz nadasve neobičnih ljudi, a među njima i senzualnu glumicu Silviju, koju igra Anita Ekberg. Međutim, vremenom shvata da je takav život izvan njegovog domašaja. Možemo reći da se u ovom Felinijevom ostvarenju prepliću slike realnog i domaštanog sveta.

Amarkord

Ovaj film sa elementima biografije, koji je smešten u Musolinijevu eru, jedini je film u boji na ovoj listi. Amarkord koji je prvi put emitovan 1973. godine, zapravo nema radnju, već prati bezbrižne slike Felinijeve mladosti i ljude koji su je ulepšavali. Naglašena je kritika na račun fašizma i katoličanstva. Smatra se da su filmovi snimljeni u zreloj fazi rediteljevog života donekle usiljeni, međutim Amarkord je izuzetak. Felini je ovog puta ponudio sve znanje i iskustvo koje je godinama stekao.

U jednom od najboljih filmova o samom procesu snimanja, Marčelo Mastrojani dočarava nam lik sredovečnog reditelja koji živi na granici između sna i jave. On se istovremeno suočava sa krizom u braku i na poslu. Imao bi svašta da kaže, ali ga nešto sprečava u tome. Ophrvan je sećanjima i fantazijama. U pitanju je film koji morate pogledati, ukoliko već niste.


page-cover 7 istorijskih činjenica koje će napraviti zbrku u vašoj percepciji vremena collage Koji glumac je bio glavni zavodnik u godini vašeg rođenja page-cover-friends Ikona stila ’90-ih: Kako nas je očarala Dženifer Aniston collage Madoninih 60 godina u jednom videu · · · · ·