DilanDog2017
KULTURA · strip

Dugo se nisam bavio regularnim epizodama najpopularnijeg strip-serijala u Srbiji, pa ćemo to sada ispraviti. U obzir za procenu je ušlo 14 epizoda objavljenih u periodu od 29. decembra 2016. (Dilan Dog #116 – Novi život) do 28. decembra 2017. (Dilan Dog #129 – Nikad više, inspektore Blok).

Ako ćemo iskreno, a hoćemo, prethodni period nije bio najsrećniji kada je u pitanju naš omiljeni istraživač noćnih mora. Bar kada je govorimo o regularnoj seriji. Jednom godišnje izlaze specijali Planeta mrtvih koje sam već hvalio ovde, a među najbolje stripove objavljene u Srbiji tokom 2017. svakako spada luksuzno izdanje Dilan Dog: Majke i očevi (prikaz pročitajte ovde), ali regularna serija je već dugo, dugo u ozbiljnoj krizi. Ponuđene epizode su varirale od katastofalnih, preko loših do podnošljivih, sa svega nekoliko svetlih izuzetaka koji će biti pobrojani u ovom tekstu. Opet, promena se oseća. Delimično uredništvom nad serijalom je od Novog života preuzeo Roberto Rekioni, što je Veseli četvrtak ispratio novim dizajnom srpskog izdanja ovog dugovečnog serijala.

Rekioni je imao manje-više vezane ruke, a njegov pun urednički zamah počinje upravo Dubokim svemirom, epizodom koja je u Srbiji objavljena u novembru 2017. Imajući u vidu novi razvoj situacije, mislim da imamo razloga za umereni optimizam. Zato ću se sad fokusurati na najboljih šest epizoda objavljenih u narečenom periodu – sa posebnim akcentom na poslednje dve. Ako ste neku od njih propustili, sada je vreme da to ispravite. Ovaj tekst shvatite kao svojevrsno zagrevanje za novitete koje će se u sledećem periodu odigrati u Dilanu. Pa, da počnemo…

Novi život, epizoda 116.

Novi život

Karlo Ambrozini je stari poznanik svih onih koji prate avanture Dilana Doga (Kanal 666, Dugački pozdrav, Dva lica istine). U tom kontekstu, primetno je da je tokom jednog dugog perioda Ambrozini odsustvovao iz serijala. Novi život (broj originala: 325) je njegov povratak u regularnu seriju posle gotovo dvadesetogodišnje pauze. Pa, da li se čekanje isplatilo i da li je Novi život zaista doneo novi život serijalu? Ako ćemo iskreno, nije. S druge strane, u pitanju je jedna sasvim korektna epizoda koja se odigrava u dve vremenske ravni i koja, po Ambrozinijevom receptu, sadrži izdašnu dozu sete.

Mesečari, epizoda 118.

Crtač Luka del Uomo živopisao je dve epizode s početka serijala (Ubice, Veliki Dijabolo), a Mesečari(broj originala: 327) su njegov povratak u svet Dilana Doga posle četvrt veka izbivanja. Ako ćemo iskreno, Del Uomo nikada nije bio vrhunski crtač, ali su mu decenije dale određenu ekspresivnost. Scenarista Andrea Kavaleto napisao je priču koja se naslanja uprvo na Sklavijeve Ubice– žitelji Londona se pretvaraju u neumoljive mašine za ubijanje, a Dilan pokušava da odgonetne misteriju njihove transformacije. Već viđeno, ali korektno. Sasvim dovoljno da zasluži preporuku.

Smrt nije dovoljna, epizoda 122.

Smrt nije dovoljna

Đanluka i Raul Čestaro. Zapamtite imena ove talentovane braće blizanaca, crtača koji su debitovali u serijalu upravo u epizodi Smrt nije dovoljna (broj originala: 331). Scenarista Đovani di Gregorio napisao je  priču koja počinje nesrećnim slučajem u kome strada još jedna Dilanova devojka – dugonoga plavuša Glorija Svon, samo da bi se nedugo zatim vratila iz mrtvih. Povratnici uskoro preplavljuju London, a svaki od njih želi da sa sobom „na drugu stranu“ povede još nekog… Krvava je ovo epizoda, dinamična i zabavna. Svakako je pročitajte.

Jesenji skitači, epizoda 124.

Jesenji skitači

Fabio Čeloni je napisao i nacrtao Jesenje skitače (broj originala: 333), epizodu u kojoj se preispituje odnos Dilana i njegovog pomočnika Gruča. Naime, Gručo odlučuje da napusti Krejven roud 7 i pridruži se… cirkusu!Naravno, ispostaviće se da putujući šou nakaza krije mračnu tajnu, a na Dilanu je da spase prijatelja… Čelonijev crtež je fascinatno detaljan i ekspresivan, a scenario poseduje košmarni potencijal koji dobija na snazi kako se epizoda bliži završnici. Definitivno jedna od najboljih epizoda objavljenih tokom 2017. godine.


Duboki svemir
, epizoda 128.

Duboki svemir

I tako… Konačno smo stigli do prve epizode pod potpunim Rekionijevim uredništvom. Vredelo je čekati? Jeste. Duboki svemir (broj originala: 337) prava je poslastica. Da krenemo od naslovne strane… Potpuno nag Dilan Dog lebdi u svemiru potut Zvezdanog deteta iz Odiseje u svemiru. Ponovno rođenje? Da, upravo je to ideja. Duboki svemir je svakako prekretnica u serijalu, novi početak. Ili, preciznije: rez u odnosu na ono što je prethodilo. Radnja epizode smeštana je u daleku budućnost, u svemir. Pravi Dilan Dog je (pretpostavljamo) davno mrtav, ali su zato tu njegovi klonovi koje koriste svaki put kada je potrebno rešiti neku međuplanetarnu misteriju sa elementima onostranog. Inspirisan filmovima kao što su Stvor, Osim putnik: Uskrsnuće i Konačni horizont, Rekioni piše scenario koji je uzbudljiv i krcat omažima, a uz to i radikalno drugačiji u odnosu na ono što smo do sada čitali u regularnoj seriji. Crtež Nikole Marija je izvanredan, što je još više podvučeno činjenicom da je ova epizoda u koloru. Zaista, dobra početak Rekionijevog uredništva i nada da će nova faza doneti preko potrebno osveženje.

Nikad više, inspektore Blok, epizoda 129.

Dok je Duboki svemir predstavljao zaokruženu i od glavnog toka serijala sasvim odvojenu priču, najnovija epizoda Nikad više, inspektore Blok (broj originala: 338) koncipirana je klasičnije. Doduše, osetan je zaokret u pristupu. On nije radikalan kako su neki priželjkivali, ali svežina se oseća. Dilan Dog je serijal koji se već 30 godinamanje-više vrti u krug: likovi se na početku svake epizode vraćaju na početnu poziciju i to je nešto na šta su čitaoci navikli. Nikad više, inspektore Blok počinje odlaskom inspektora Bloka u penziju. Blok je od početka serijala dragoceni Dilanov saveznik i prijatelj, a njegov odlazak iz Skotland jarda menja odnos snaga. Kako će se Dilan snaći u novim okolnostima? Scanario za Nikad više, inspektore Blok napisala je Paola Barbato, žena koja je već dugo jedan od najvažnijih scenarista serijala, a nacrtao uvek pouzdani Bruno Brindizi. Blok možda jeste u penziji, ali je veoma važan lik u ovoj priči na 112 stranica. Zapravo, sve se vrti oko njega i njegovog odnosa sa Dilanom. Lik inspektora u penziji dobija na dubini, Paola Barbato čitaoce podseća na gubitke koji su ostavili dubok trag u njemu(žena, sin), ali lik pomera u novom smeru – dalje od pozicije koju je toliko godina zauzimao u serijalu. Čini se da je ovo i svojevrsni oproštaj od Bloka, te da će njegovo prisustvo u serijalu ubuduće biti svedeno na povremena pojavljivanja i/ili će biti pozicionirano na posve novi način. Uvode se i novi likovi: Nora Katbert nije baš sasvim tipična klijentkinja istraživača noćnih mora. Zašto? Zato što je mrtva. Zahvaljujući čudnom fenomenu zbog koga u Londonu niko ne može da umre, Nora je nakonsvog ubistva u prilici da poseti Dilana i da ga angažuje da pronađe njenog ubicu.

A tu je i Gas Blič, prevejani kriminalac čiji je lik zasnovan na holivudskom glumcu srpskog porekla Karlu Maldenu i koji će, baš kao i Nora, postati jedan od stalnih likova. Ili bar povremenih. Bilo kako bilo, serijal ulazi u sasvim novu i uzbudljivu fazu. Biće zanimljivo videti kako će se situacija dalje razvijati. Početak obećava.

Majke i očevi Trideset godna druženja sa istraživačem noćnih mora: „Dilan Dog – Majke i očevi“ strip Zloće iz stripova koje volimo Striporama_cover Striporama 2017: Festival stripa i pop kulture u Nišu covercentarzaumetnoststripa Počeo sa radom „Centar za umetnost stripa“ · ·