Stephen King adaptacije
KULTURA · film/TV

Stephen King je jedan od najmaštovitijih i najplodnijih američkih pisaca koji je do danas objavio preko pedeset bestseler romana i zbirki priča. Iako je izvrstan pripovedač nije svako njegovo delo moglo sa lakoćom da se pretoči u filmsku priču, ali mi smo za vas odabrali one koji su ne samo pretočeni već su vremenom postali istinski filmski klasici.

1. Stand by Me/ Ostani uz mene (1986)

Adaptacija je napravljena prema Kingovoj priči The Body iz 1982. godine koja je objavljena u okviru Different Seasons kolekcije. Rob Reiner je snimio jednostavan film, sjajno zamišljen i dirljivo ostvaren. Priča o prijateljstvu smeštena je u 1950. godinu, a rola pokojnog Rivera Phoenixa zapamćena je kao jedna od njegovih najboljih, iako je on tada bio na početku karijere.

2. The Shawshank Redemption/ Bekstvo iz Šošenka (1994)

Tim Robbins i Morgan Freeman pokazali su se odlično kao kao Andy Dufresne, bankar koji provodi devetnaest godina u korumpiranom i sadističkom zatvoru zbog ubistva svoje supruge i njenog ljubavnika, sa kolegom zatvorenikom Ellisom Boydom, u režiji Franka Darabonta.

3. Carrie/Keri (1976)

Reč je o Kingovom prvom romanu koji je istovremeno i njegova prva filmska adaptacija u režiji Briana De Palme. King je dobio svega 2600 dolara za filmska prava jer se nije ni sanjalo o tome da će ovo postati jedan od klasika krvavih horor kanona.

4. Misery/Mizeri (1990)

Rob Reiner se ponovo odlučio za adaptaciju priče o piscu Paulu Sheldonu (igra ga James Caan), koji se nalazi u sred stvaralačke krize i koji biva spasen iz teške saobraćajne nesreće od strane medicinske sestre koja vremenom otkriva svoje pravo lice. Priča o velikoj popularnosti i strahovima koje s pravom imaju svi poznati ljudi od svojih najvećih fanova!

5. The Shining/ Isijavanje (1980)

Kingu se nikako nije dopalo kako je mag režije Stanley Kubrick pretočio njegov roman u film. Istina je da je režiser uneo mnogobrojne i prilično invazivne izmene u Kingovu priču, ali je za nas, obične gledaoce to sasvim opravdano jer je stvorio klasik i remek-delo horor filma.

Automatski nacrt Woody Allen je snimio film „Irrational Man“ – pogledajte trejler pobesneli maks Tom Hardy u filmu „Pobesneli Maks: Autoput besa“ u domaćim bioskopima Matrix-Revolutions_24158_4ea5cde534f8633bdc000b5b_1320379492 10 filmskih nastavaka za koje se pravimo da ne postoje po redu nestajanja Filmska recenzija: „Po redu nestajanja“ · · ·