audience-868074_1280
KULTURA · muzika

Obrade su vrlo česte u svetu muzike i obično služe da odaju počast originalnim umenticima. Najčešće ih prave oni koji vole originalne autore, ali nisu sve izmenjene verzije poznatih pesama jednakog kvaliteta.

Retko kada obrade mogu da dostignu svoj muzički uzor, a kamoli da ih prestignu. Ima i puno ljudi koji smatraju da neke pesme ne treba ni obrađivati. Međutim, ima i onih obrada koje zaista vredi čuti, a u nastavku vam predstavljamo indi i rok varijante poznatih pop pesama.

Teenage Fanclub – Like A Virgin (Madonna)

Škotski alternativci na svom drugom albumu obradili su čuvenu Madoninu pesmu u stilu roka 1990-ih i učinili je pogodnom za velike festivale.

Arcade Fire – Girls Just Want To Have Fun (Cyndi Lauper)

Ova pesma snimljena je uživo na džez festivalu u Nju Orleansu, a na njoj peva i sama umetnica čija je pesma obrađena.

The Flaming Lips – Can’t Get You Out Of My Head (Kylie Minogue)

Iako je pesma poletna u originalu, ovaj bend odlučio se za melanholičnu varijantu sa gudačkim instrumentima i atmosferičnim bubnjevima.

The Offspring – Barbie Girl (Aqua)

Originalna pesma postala je popularna preko noći zbog svoje apsurdnosti i brzog ritma. A američki pankeri su je učinili još urnebesnijom u svojoj verziji.

Manic Street Preachers – Umbrella (Rihanna)

Ako ste se pitali kako bi Rijanin hit zvučao sa puno dobrih gitarskih rifova, Velšani su to već učinili i rezultat je više nego zadovoljavajući.

Marilyn Manson – Sweet Dreams (Eurhythmics)

Ovaj šok umentik odlučio se da jedan od najvećih pop hitova preradi na svoj način. Pored karakteristične horor atmosfere, tu su i daleko mračnije note od originalnih.

Bowling For Soup – Baby One More Time (Britney Spears)

Još jedna pank obrada pop fenomena, ovoga puta uz nešto pitomiju gitarsku pratnju, ali svakako vredi poslušati, čak i ako niste fan originala.

Repetitor-1024x538 Koncert Repetitora u SKC barcelona_gipsy_cover Barcelona Gipsy Balkan orchestra u Sava centru sloboda Muzička recenzija: E-PLAY „Sloboda“ (Long Play) Bjesovi-1 Muzička recenzija: Bjesovi „Sve što vidim i sve što znam“ (Metropolis) · · · ·