banner-1155437_1920
KULTURA · film/TV

Fakultetsko doba je među najformativnijim u životu za one koji su ga pohađali, a ujedno i česta tema mnogih filmova. Sa anglosaksonskog govornog područja, mahom iz Amerike, dolazi najviše ovakvih ostvarenja, posvećeno životu na koledžu i svemu što to vreme podrazumeva.

Mnogi reditelji i scenaristi rado se prisećaju svog života na koledžu, što se može videti kroz emocije kojima su prožeti njihovi filmovi sa ovom tematikom. To su uglavnom urnebesne komedije sa ratovima između bratstava ili sestrinstava, problemima sa školovanjem i preterivanjem u piću i seksu. One najbolje daće vam to što od njih i očekujete – između jednog i dva sata zabave zbog koje nećete sklanjati osmeh sa lica.

Van Wilder (2002)

Ovaj film možda i ne bi bio toliko interesantan da glavnu ulogu u njemu ne tumači Rajan Rejnolds, koji je kao rođen za nju. On je dao ovom ostvarenju potrebnu energiju i dozu ludosti, a zauzvrat je njegova karijera krenula uzlaznim putem nakon toga. Naslovni lik ne želi da napusti koledž, jer je to najbolje mesto i vreme za njega i želi da večno bude posvećen žurkama i ženama koje mu se bacaju u naručje.

Horse Feathers (1932)

Možda i prvi film posvećen ovoj temi, u pitanju je ostvarenje u kom sijaju čuvena braća Marks. Oni se nalaze usled obračuna dva univerziteta oko toga ko će pobediti u godišnjoj utakmici američkog fudbala. Prikazano je društvo s početka 20. veka, sa nešto uštogljenijim pojedincima, ali je sve to ismejano kroz bezbroj štosova i fora ovih velikih komičara.

Starter for 10 (2006)

Ovo britansko ostvarenje pokazuje da i sa ove strane Atlantika postoje zanimljivi filmove sa koledž tematikom. U njemu se nekolicina studenata takmiči ko će uspeti da se plasira u najpoznatiji britanski kviz i tako se proslavi. Ispunjem je sjajnim ulogama, koje su ostvarili neke od najvećih britanskih glumaca, poput Džejmsa Mekavoja, Benedikta Kamberbeča, Dominika Kupera i Alis Iv.

Neighbors (2014)

Strasti su uzburkane od početka do kraja ovog filma koji predstavlja jedan veliki okršaj između koledž bratstva i bračnog para koji živi pored njih. U fokusu je sukob između ova dva sveta, studenata koji žele konstantno da prave žurke sa jedne i para sa malom bebom kojima treba mir i tišina. Koga ćete posmatrati kao negativce najviše zavisi od godina i ličnog iskustva.

Revenge of the Nerds (1984)

Čuvena priča o dve krajnosti koje je kultura 80-ih obožavala, a u pitanju su sportisti i štreberi. Kada štreberima bude dosta maltretiranja od strane popularnih sportista, odlučuju da udruže svoje pametne glave i osmisle prikladnu osvetu. Sve puca od klišea, ali u tome je već pola zabave koju ovaj film nudi.

Animal House (1978)

Napravljen u vreme kada politička korektnost još nije dospela u žižu američke javnosti, ovaj film prikazuje sve bahanalije koledž života tokom ’60-ih. Sve se svodi na hedonizam i anarhiju, sa dosta čudnih elemenata gledano iz današnje perspektive, ali ga vredi pogledati makar zbog uloge pokojnog Džona Belušija.

Monsters University (2013)

Iako su ostali filmovi na ovoj listi namenjeni isključivo punoletnim osobama, ovo animirano ostvarenje napravljeno je za nešto mlađu publiku. Ono što bismo nazvali prednastavkom Piksarovog hita iz 2001. godine, ovaj film prikazuje dva poznata nam čudovišta u toku fakultetskog obrazovanja. Slobodno pogledajte film sa svojim mališanima, jer oni će naučiti vrednu lekciju o tome kako je ponekad teško steći prijatelje, a i vama može biti zabavno.

Old School (2003)

Ovaj film pokušava da dokaže da je doba koledža dobro samo kroz nostalgične naočare, odnosno u sećanju. U ostvarenju tri prijatelja igrom slučaja odlučuju da otvore svoje bratstvo i tako se vrate u prošlost, kako bi pokrenuli svoje ustaljene živote. Predstavlja odskočnu dasku za karijeru Vila Ferela.

witcher-3 Ko će biti veštac u novoj seriji „The Witcher“ Opatica iz pakla „Opatica iz pakla“ od sutra u bioskopima Izvor: HBO Prvi trejler za seriju „Moja genijalna prijateljica“ Naslovna fotografija - Treasure Planet (foto ymdfilm.wordpress.com) 5 zaboravljenih Diznijevih crtaća · · ·