David Bowie
KULTURA · muzika

Poznavaoci rokenrola i njegove istorije dobro su upoznati sa vremenom 70-ih godina 20. veka i značajem te dekade na sve što danas smatramo klasikom i blagom muzike uopšte. Nova estetika i simboli slobode položeni su kao temelji tokom 60-ih godina a onda su došla vremena koja su eksperimentisala zvukom, izgledom i drugim karakteristikama zbog kojih i dalje sa strahopoštovanjem gledamo na tekovine konkretne dekade. Ekstremi su rasli, u Londonu je pank bio glavna stvar o kojoj se pričalo, a mladi su počeli da nose kožu, pirsinge, ziherice i da mrze političke režime koji su ih ugnjetavali. U Njujorku je CBGB scena bila praktično nedostižna, a David Bowie i Marc Bolan bili su pravi anđeli takozvanog „glam rok-a“.

Napravili smo ovu kratku listu sjajnih pesama koje datiraju iz sedamdesetih, a vi slobodno napravite svoju, jer muzika postoji da bi učinila da se ljudi povežu!

10. Public Image Ltd – Public Image

Johnny Rotten, to jest John Lydon je učinio neverovatnu stvar, i baš kao što je David Bowie uvek znao i primenjivao – samo stalna promena vodi ka valjanim rezultatima. Zrelo, muzički govoreći, u eri post panka ali ne i bez „ličnog pečata“ Rotten je napravio ono što još i danas mnoge ljude usrećuje.

9. Can – Oh Yeah

Pioniri krautroka pošli su možda iz Kelna, ali su na svojim muzičkim putovanjima otišli dalje no što se iko drugi usudio. Ekstremno, ekspresivno, mešavinama džeza i drugih od ranije poznatih formi sve do zvuka koji se i danas smatra jednim od najautentičnijih. Njihov treći album Tago Mago opisan je kao najekstremniji, ali kako je izdržao test vremena možemo da zaključimo samo da su momci više nego dobro znali kako se pravi muzika za sva vremena.

8. Kate Bush – Wuthering Heights

Sirena krhkog glasa čije se vokalne figure razbijaju o čaroliju fenomenalnih instrumentalnih hridi, začarala je slušaoce davno, a tokom sedamdesetih Bush je uživala u tome da šokira. U konkretnoj pesmi sebe je zamislila kao tragičnu junakinju književnog klasika. Danas bi mnogi voleli kad bi mogli da naprave takav umetnički most između književnosti i muzike…

7. Michael Jackson – Don’t Stop ‘Til You Get Enough

Ovo je pravi Jackson, u slučaju da niste znali ili ste zaboravili. Sve što je došlo posle bili su koraci u razvijanje onih osnova koje je postavio kao mladić koji ispituje granice pop-a soul-a i to zajedno sa producentom Quincyjem Jonesom.

6. The Ramones – Blitzkrieg Bop

Sa jedne strane Njujork je imao bend Television i njihove pesme u trajanju i po desetak minuta, a sa druge The Ramones i pesme koje su u samo par minuta odlično sumirale mnogo toga što je trebalo reći o datom trenutku. Pank obnova sa žvakaćim gumama, balonima i u kožnim jaknama, ko je tome još mogao odoleti!

5. David Bowie – Heroes

Tandem Bowie i Brian Eno je napravio stvar zbog koje još i danas mnogi obožavaoci mogu da zaplaču… Pesma je svakako posveta ljubavi, i sigurno je da ste se mnogih istinitih priča o njoj naslušali ili načitali, ali ako vas baš zanima – posvećena je tajnoj ljubavi producenta Tonyja Viscontija i njegovoj devojci.

4. John Lennon – Imagine

Dragi muzičari, kad uspete da napišete nešto kao što je ova stvar znajte da ćete ući u legendu! Klasik koji nikada neće izaći iz mode, iako istini za volju u Velikoj Britaniji nije dospeo na singl top listu 4 duge godine!

3. The Clash – London Calling

The Clash je uvek bio nosilac jasnih poruka i samo oni koji namerno nisu hteli da razumeju nisu ih ni slušali. Ipak, ma šta vi mislili o ovoj pesmi ili Joeu Strummeru kao tekstopiscu, važno je da razumete da ovde nije bilo reči o nekakvoj apokaliptičnoj viziji, jednostavno, jednog dana, malo naheren, Strummer je pročitao veliki naslov u novinama, i tako je sve počelo…

2. Fleetwood Mac – Go Your Own Way

Napisala ju je sjajni Lindsey Buckingham i govori o raspadu odnosa ljubavi i prijateljstva među članovima benda. Ovu stvar su obrađivali mnogi, ali i druge sa albuma Rumors, od Boya Georgea do NOFX-a.

1. Sex Pistols – God Save The Queen

Broj jedan i u to nije bilo sumnje, no o čemu se tu tačno radilo i kako su vandali uspeli da tako jasno pročitaju stanje u Engleskoj u vreme kada je pesma nastala teško je i danas do kraja razlučiti. Da ste vi vlast, da li bi vas ovako šta uznemirilo…

cover1 Mexrrissey: Morrissey tribute bend iz Meksika osvaja svet Vatra Just Blaze VATRA 5. rođendan: JUST BLAZE (USA) – vodimo vas na ovu žurku Carpool Karakoke I Sia voli da peva u kolima – pogledajte njen nastup u “Carpool Karaoke” emisiji Muzika za seks Savršena plejlista za vođenje ljubavi · ·