collage
PULS GRADA · gastro

Za većinu ljudi, prva asocijacija na rusku kuhinju su boršč i raznorazne druge supe, ovsena kaša, lokalne knedle i krompir u raznim oblicima. Sa druge strane, mnogi zaboravljaju na brojne ruske poslastice, počev od palačinki sa bakinim džemom, preko raznih slatkiša i originalnih kolača, pa sve do domaće čokolade. Kada je u pitanju lokalno stanovništvo, oni i te kako vole da se zaslade posle obilnog obroka, te ukoliko vas prijatelj Rus pozove u goste, velika je verovatnoća da će vam pored vrućeg čaja poslužiti i neki fini slatkiš.

Ovaj scenario teško se odbija, zar ne? Stoga, ukoliko vam je uvod zagolicao maštu i probudio apetit, u nastavku otkrijte koji su to tradicionalni slatkiši ruske kuhinje. Verujemo da ćete posle čitanja ovog teksta i divnih fotografija odmah poželeti da skoknete do Moskve i probate ove zavodljive ukuse.

Alenka čokolada

Iako ova čokolada nije najukusnija koju Rusija može da ponudi, svakako je najpoznatija. Fabrika čokolade Crveni oktobar počela je proizodnju ove čokolade 1965. kao deo specijalnog programa za proizvodnju mlečne čokolade za decu koja bi bila svima dostupna. U to vreme, fabrika je raspisala konkurs za idejno rešenje omota ove čokolade, a pobedio je crtež sa likom osmomesečne devojčice, koji je poslala radnica fabrike. Kasnije su počele da kruže glasine da je devojčica zapravo Staljinova ćerka Svetlana Alilujeva.

Kolač od ptičjeg mleka Ptichie Moloko

Ovaj kolač smatra se najpopularnijom i najukusnijom ruskom poslasticom, a izgleda kao slasno parče mančmeloa preliveno čokoladom. Bio je to prvi kolač koji je osmišljen u Sovjetskom Savezu. Originalni recept kreirala je grupa poslastičara, a kao ideja poslužio im je jedan francuski kolač koga su malo modifikovali i prilagodili lokalnim ukusima.

Praški kolač

Ovo bi bila ruska varijacija na temu bečke Saher torte, iako sa češkom prestonicom ima vrlo malo sličnosti. Recept je osmislio čuveni ruski poslastičar Vladimir Guralnik, koji je zanat učio od čeških majstora za slana i slatka peciva koji su redovno dolazili u Moskvu. Ovaj kolač sastoji se od čak 4 vrste krema, od kojih neki sadrže brendi i druga alkoholna pića, dok je kora natopljena rumom. Za razliku od njega, čuvena bečka poslastica ne sadrži nikakav krem, već samo tanki sloj marmelade.

Vatruška pecivo

Očaravajući svet ruskih slatkiša ne bi bio isti bez čuvenog vatruška peciva, okruglih zalogajčića koji se prave od kvasnog ili beskvasnog testa. Ovaj tradicionalni recept primenjuje se hiljadama godina, što samo govori o njegovom ukusu. Tople vatruška zemičke pune se švapskim sirom, šećerom, džemom, mlekom ili voćnim pireom. Iako se smatra vrlo jednostavnom i skromnom poslasticom, za njom je uvek velika potražnja. Ipak, lakše ćete je naći u lokalnim pekarama, nego u modernim poslastičarnicama.

Pečene ruske jabuke

U Rusiji je tokom većeg dela godine vrlo hladno, te je zbog kratkog leta ponuda voća vrlo oskudna. Tradicionalne ruske jabuke vrlo su kisele, ali su domišljati kuvari našli način kako da ih učine slatkim. Najpre se jabuke potope u nekoliko različitih sirupa, a zatim im se izvadi sredina. Jabuke se zatim nadevaju slatkim punjenjem i peku. Ovo je verovatno jedna od najzdravijih poslastica među ruskim slatkišima.

Medenjaci Tula Pryanic

Poznat još i kao kolač sa medom ili začinjeni slatki hleb, ovaj kolač datira još iz doba Starog Egipta. Recept se u Rusiji pojavio u 9.veku, i tada se pravio od mešavine ražanog brašna, meda i voćnog soka. Inače, naziv ovog kolača potiče od ruske reči pryanost, što znači začini. Kako su začini sa Bliskog Istoka bivali sve dostupniji na ruskom tržištu, tako je i ovaj recept bivao obogaćen cimetom, đumbirom, kardamomom i drugim. Specifičnog ukusa i izgleda, ovaj kolač se tradicionalno filuje džemom ili zaslađenim lokalnim mlekom. Ruski grad Tula poznat je po proizvodnji ovog slatkog peciva, a zbog ogromne popularnosti ovog kolača, vlada je odlučila da u ovom gradu otvori muzej posvećen upravo njemu.

befunky-collage-1-1000x500 Da li biste probali picu sa šljokicama? pic2CM Upoznajte mađarska vina iz regija Pečuj i Vilanj page-distribucija Bistro Distribucija.381: Autentična letnja bašta koja inspiriše output-0 Omiljeni viski širom sveta · · · · ·