Serije u 2015.
KULTURA · film/TV

Gledanje serija može biti celodnevni posao. Ima toliko mnogo dobrih, da nije lako izabrati najbolje. Lista koja sledi je tematska i obuhvata celokupnu produkciju u 2015. godini. Uživajte!

Najbolja poslednja sezona: Bez mnogo razmišljanja, najbolje završne sezone su u 2015. godini imali Ljudi sa Menhetna (Mad Men) i Pravednik (Justified). Rastanci od Dona Drapera i Raylana Givensa nisu razočarali.

Najbolja dramska serija: Druga sezona Afere (The Affair) je odlična, narativno raskošna i zadovoljavajuća u svim segmentima.

Najbolja komedija: Gužva u ovoj kategoriji. Treba pohvaliti prve sezone serija Unbreakable Kimmy Schmidt, Schitt’s Creek i Another Period, zatim druge sezone serija Broad City i Vicious, treću sezonu Goldbergovih (The Goldbergs), te serije koje rade komičari Louis C.K. i Amy Shumer… Titulu najbolje je zaslužila crnohumorna postapokaliptična komedija sa sjajnom glumačkom podelom – Poslednji čovek na Zemlji (The Last Men on Earth).

Najbolja serija sa elementima fantastike: Konkurencija je u ovoj kategoriji žestoka… Peta sezona Igre prestola je imala uspone i padove, ali su zato druga sezona Ostavljenih (The Leftovers) i prva sezona Čoveka u visokom zamku (The Man In the High Castle) oduševile. Kontroverzno Osmo čulo (Sense8) sestre i brata Wachowski se izborilo za mesto na samom vrhu.

Najbolja medicinska serija: Druga sezona Hirurga (The Knick) je nadmašila prvu. Kostimirana drama o životima lekara i medicinskih sestara je još mračnija, još fascinantnija.

Najbolja kriminalistička serija: Zna se – Mr. Robot je ove godine osvojio srca gotovo svih koji su ga pogledali. U pitanju je hrabra i inovativna serija čija se druga sezona očekuje sa velikim nestrpljenjem. Takođe, treba pohvaliti prvu sezonu serije Bosh, treću sezonu serije Amerikanci i petu sezonu Domovine.

Najbolja akciona serija: Treća sezona serije Banshee nije razočarala (krajem januara 2016. godine počinje emitovanje završne, četvrte sezone), ali titulu najbolje akcione serije zaslužuje Into the Badlands u kojoj je Daniel Wu ostvario potpunu dominaciju.

Najbolji TV horor: Nakon tri filma i rimejka, zli mrtvaci su zaposeli male ekrane. Ashley „Ash“ J. Williams (Bruce Campbell) se ponovo bori protiv demonskih sila u seriji Eš protiv zlih mrtvaca (Ash vs Evil Dead). Prvu epizodu je režirao legendarni Sam Raimi.

Najbolja romantična komedija: U najužem izboru su se našle dve serije – You’re the Worst (druga sezona) i Crazy Ex-Girlfriend (prva sezona). Obe serije su otkačene i urnebesne, ali je prva, ipak, za nijansu ujednačenija.

Najbolja dramedija: Hvaljeni prednastavak Čiste hemije, Bolje pozovi Sola (Better Call Saul), favorit je broj jedan u ovoj kategoriji. Uz Saula, treba pomenuti i šarmantnu britansku dramediju Not Safe for Work i drugu sezonu hvaljene serije Transperent.

Najbolja superherojska serija: Agent Carter i Daredevil su bili dobri, ali je Jessica Jones uspela da potuče svu konkurenciju. Serija rađena po Marvelovom stripu je udahnula novi život u supeherojski podžanr, unela brojne inovacije i u fokus stavila odvažnu super junakinju koja odbija da nosi kostim.

Najbolja dokumentaran serija: Bez dvoumljenja – Baksuz: Život i smrt Roberta Dersta (The Jinx: The Life and Deaths of Robert Durst).

Najbolja sapunica: Imperija (Empire) bi bila logičan izbor, ali prednost dajem Devici Džejn (Jane the Virgin) koja je samosvesnija i šarmantnija.

Najbolja mini serija: Težak izbor između Londonskog špijuna (London Spy) i Krvi i suza (Flesh and Bone). Treba pomenuti i Poslednje pantere (The Last Panthers) i Deset malih crnaca (And Then There Were None).

Najbolji TV film: Pete Trevis, čovek koji je režirao fenomenalnog Sudiju Dreda, potpisuje i ovu kostimiranu TV dramu u produkciji BBC-ja. Posrednik (The Go-Between) zasnovan je na istoimenom romanu L.P. Hartleya iz 1953. godine. U pitanju je divno snimljen film, koji je bez problema mogao da bude prikazan i u bioskopima.

Najbolja domaća serija: U ovoj kategoriji je situacija jasna. Dvanaestodelni Čizmaši po istotimenom romanu Dragoslava Mihailovića su nesumnjivo najambicioznija i najbolja srpska TV serija u 2015. godini.

Najbolja serija u 2015. godini: Kada se sve sabere, druga sezona serije Fargo je u 2015. godini ostavila najjači utisak. Zašto? Zato što je odlična. Zaista odlična. Retro štimung, vrsna glumačka podela, zanimljiva i višeslojna priča… U najkraćem: pun pogodak.

Specijalni efekti Pre i nakon dodatih specijalnih efekata Pulp-Fiction-pulp-fiction-13189220-1920-810 Quentin Tarantino: 10 najboljih likova iz filmova legendarnog režisera Vlada Divljan Snima se dokumentarac o Vladi Divljanu „Nebo nad Beogradom‟ 720x405-Oscars-BestPerformances-1401x788 10 vrhunskih uloga iz 2015. koje ne smeju da budu zaboravljene · · · ·