Najbolje od Audrey Hepburn
KULTURA · film/TV

Činjenica je da je Audrey Hepburn igrala neke od kultnih junakinja u svojoj filmskoj karijeri, stoga ne čudi što se uvek kada se primakne njen rođendan sa radošću prisećamo onih likova koji su je upisali u istoriju svetske kinematografije. Često su njene junakinje odevene u vrhunske modne komade (od Givenchyja do Edith Head) i neretko prolaze kroz različite vizuelne i psihološke transformacije, stoga ne čudi što je Audrey bila i ostala večita devojačka inspiracija i fascinacija.

Pogledajte kojih smo 7 filmskih klasika iz glumačke riznice Audrey Hepburn odabrali za vas:

1. Eliza Doolittle, My Fair Lady

Ovo je muzička adaptacija čuvenog Pigmaliona i smatra se filmskim klasikom, naravno ukoliko niste feministkinja i nemate ništa protiv priče o tome da samo muškarac i naučnik iz visokog društva može jednu seljančicu da preobrati u damu! Kostimi su čarobni, priča duhovita i zabavna, i naravno sadrži neizostavnu transformaciju po principu – od ružnog pačeta do prekrasnog labuda… Ako biste hteli da ovladate čarolijom britanskog akcenta, neka vam film posluži i kao priručnik!

2. Nicole Bonnet, How to Steal a Million

Malo je onih koji će reći da im je ovo omiljeni film čuvene glumice. Ne zato što je film loš, već zato što upečatljivost čitave priče može, ali i ne mora da se svede samo na zagonetnu Nicole, koja nosi Givenchy haljine i mrežaste čarape i planira da ukrade figurice u tom čarobnom Parizu. Kritika ovo ostvarenje često poredi sa ranim rolama Hepburnove.

3. Reggie Lampert, Charade

Šta nastane kad se pomešaju suspense, komedija i romantika – pa, nešto kao ovaj film! Zanimljivo je koliko je moć transformacije jedne glumice ovde svedena samo i isključivo na izbor sunčanih naočara. Ipak, ona je pokazala da može da bude i misteriozna i duhovita i to istovremeno!

4. Jo Stockton, Funny Face

Svaka poštena hipsterka danas htela bi da bude Jo iz ovog filma, ili makar da se nosi kao Jo. Ona je obrazovana, inteligentna, voli filozofiju, pomalo je snob i pretenciozna, ali ako volite ples na filmu, Freda Astairea i pevanje, ne postoji razlog zašto ovaj film ne biste reprizirali u svom kućnom bioskopu…

5. Sabrina Fairchild, Sabrina

Paramount je išao na sigurno, i Paramount je znao najbolje. Dvojica braće su se jasno zavadila oko prelepe gotovo pa komšinice, ali tek nakon što se ona vratila iz (gle, čuda) Pariza i transformisala (ponovo isti motiv) od nastojnikove ćerke u ženu koja veoma dobro zna šta hoće. Ali Humphrey Bogart je ipak uspeo da odnese pobedu – i zašto nas to ne čudi!

6. Princess Ann, Roman Holiday

Gregory Peck i Audrey Hepburn u Rimu, recite – ima li ičeg sunčanijeg, lepršavijeg, večnijeg ili uzbudljivijeg od njih dvoje na vespi? Princeza koja je pokušala da se odupre čvrstim okvirima svog položaja i očekivanja, a kao u velikim tragedijama za samo 24 sata u tome je i uspela. Osetila je kako je biti i živeti kao „običan svet“ onaj slobodan po svom opredeljenju i rođenju!

7. Holly Golightly, Breakfast at Tiffany’s

Pola modne industrije zaklinje se u ovaj film, da, pola industrije verovatno nije primetilo ili ih ne zanima nekoliko ključnih stvari iz ovog filma – Holly nije svetica, prilično je siromašna, malu crnu haljinu nosila je nekoliko puta u toku filma, ona ima samo plan, naoko valjan – da se bogato uda! Zašto bi onda sve sponzoruše ovog sveta stradale, a sirota Holly uzdizana u nebesa. Verovatno je da je Givanchy haljina tome imala šta da doprinese, ali i lakoća života i životarenja, koju i pored svih muka ova mala Golightlyjeva zna kako da ostvari…

Barely Leathal Akciona komedija „Barely Leathal“ uskoro u bioskopima – pogledajte trejler Stephen King adaptacije Najbolje filmske adaptacije dela Stephena Kinga Automatski nacrt Woody Allen je snimio film „Irrational Man“ – pogledajte trejler pobesneli maks Tom Hardy u filmu „Pobesneli Maks: Autoput besa“ u domaćim bioskopima · · ·