3d
KULTURA · film/TV

3D, ha? Godina 2007. bila je inovativna kada govorimo o 3D filmovima, do 2009. verovalo se da će 3D filmovi biti ti koji će spasti bioskope kao instituciju, a onda … pa, samo je čitava priča izbledela i polagano iščezla iz svih vesti i naslova. 3D kao veliki koncept nije dugo trajao.

Ali, Gravity i The Walk pokazali su u poslednjih nekoliko godina da 3D ipak može biti zgodna filmska alatka. A režiseri Alfonso Cuarón i James Cameron, pokazali su da i dalje film može da se gleda dugačije ako je 3D film u pitanju. Pa da vidimo koji su to 3D filmovi oni koje i danas smatramo sjajnim.

1. Gravity (2013)

Gravity je američko–britanska filmska drama sa elementima psihološkog trilera. Glavna glumica je Sandra Bullock a režiser je Alfonso Cuarón. Smatra se da je ovaj film toliko tehnički dobro izveden da gledaocima zaista pruža osećaj da su u svemiru.

2. Avatar (2009)

Epski naučnofantastični film reditelja Jamesa Camerona. Spada u jedan o najočekivanijih filmova prve decenije novog milenijuma i praktično je najskuplji projekat svih vremena. U njemu je prvi put korišćena trodimenzionalna tehnologija sa sistemom fuzione kamere.

3. How To Train Your Dragon (2010)

DreamWorks je uradio ozbiljan 3D posao ovim filmom. Film je došao praktično niotkuda i oduševio sve. Priča o dečaku autsajderu i zmajevima je super stvar, pogotovu što let na zmaju zaista deluje kao da se leti na pravom zmaju. Svaka čast.

4. Coraline (2009)

Film je prekrasna i zastrašujuća priča sa elementima gotike. Priča o devojčici koja posećuje svet ogledala gde shvata da će joj umesto očiju zabosti dugmad ako želi ovde da ostane. 3D svet filma je toliko dobar da imate osećaj da možete dotaći stvari.

5. Alice In Wonderland (2010)

Magični film Tima Burtona koji izgleda kao pop-up knige. Apsolutno originalno rediteljsko rešenje i dobro čitanje književnog klasika Lewisa Carrolla.

6. The Walk (2015)

Philippe Petit i njegova šetnja između Bliznakinja 1973. godine su inspiracija za film. Ako imate strah od visine ne gledajte ovaj film. Vrtoglavica je u najmanju ruku zagarantovana koliko je sve realistično prikazano.

7. Toy Story 3 (2010)

Pixar zna kako se radi 3D. Naročito animirani 3D film. Jedinstveno iskustvo bez obzira da li volite crtaće ili ne.

Automatski nacrt Snimci sa audicije za seriju „Game of Thrones“ 45. Sofest Počeo je 45. SOFEST filmovi Nestašni tinejdžeri u „road trip“ filmovima Špijuni (foto izvor:bfi.org.uk) Filmski špijunski klasici · ·