bogart naslovna
KULTURA · film/TV

Još otkako se prvi put pojavio, film noar nije mogao biti potpuno definisan, tako da i dan-danas postoje debate oko toga da li je u pitanju zaseban žanr. Ono što je sigurno je da korene vuče iz američke kinematografije 1940-ih i 1950-ih.

Broj noar filmskih ostvarenja iz takozvanog zlatnog doba Holivuda je ogroman i zaista je nezahvalan posao napraviti top listu najboljih. U obzir se moraju uzeti svi tipični elementi i načiin na koji su oni primenjeni u pojedinačnim filmovima. Sva ova dela ostala su na neki način kultna, a njihov uticaj prevazišao je okvire jedne zemlje i jednog žanra još pre pola veka.

The Lady from Shanghai (1947)

Orson Vels je režirao i odglumio glavnu ulogu irskog mornara u ovom ostvarenju u trenutku kada je Holivudovo poverenje u njega bilo u drastičnom opadanju. Glavni lik postaje uvučen u spletke oko ubistva i sve ima vatreni završetak. Rita Hejvort se pojavljuje u ulozi tipične fatalne žene (femme fatale), ali je zanimljivo da se sve to odigrava iste godine kada su se ona i Vels zaista razveli, što filmu daje dodatnu dozu perverznog.

Double Indemnity (1944)

Mnogi ovaj film izdvajaju kao najbolji uvod u film noar, zato što je postavio kasnije prepoznatljive okvire i klišee koje će pokušati da imitiraju mnogi. Radnja se svodi na pokušaj jedne žene da ubije svog muža kako bi dobila isplatu od njegovog životnog osiguranja, a u sve to, naravno, uvlači naivnog muškarca koji se zaljubljuje u nju na prvi pogled.

The Big Sleep (1946)

Inovacije u ovoj adaptaciji romana Rejmonda Čendlera dolaze iz veoma čudne romanse glavnih likova. Reditelj koristi neke od uspostavljenih pravila žanra, ali ne zalazi previše u tipičan cinizam i depresiju. Umesto toga, muž i žena i u pravom životu, Hemfri Bogart i Loren Bekol, poigravaju se narativom u ekstatičnom vizuelnom izrazu.

Out of the Past (1947)

Glavni lik pokušava da započne novi život i za sobom ostavi svu tamu, ali mu neobični stranac to ne dozvoljava. Iako se radnja ne dešava hronološki i ne mogu se baš lako ispratiti svi preokreti i otkrića, bitna je atmosfera. Nju dočaravaju Robert Mičam, tada još mladi Kirk Daglas i Džejn Grir.

Touch of Evil (1958)

Ovaj film smatra se poslednjim ostvarenjem iz prvog perioda film noara i ujedno poslednjim velikim delom. Upečatljivost se nameće odmah po trominutnoj uvodnoj sceni u kojoj vidimo bombu postavljenu u kolima kako eksplodira po prelasku granice. Priču o marihuani, ubistvu i policijskoj korupciji sjajno prikazuju Čarlton Heston, Dženet Li i sam Orson Vels.

HIDDEN-CRAITH pic City letnja preporuka #9: TV serija „Hidden“ antman incredibles Leto je vreme za superheroje: Da li valjaju „Neviđeni 2“ i „Antmen i Osa“? Naslovna fotografija - (foto joblo.com) Zašto Džejms Gan više neće režirati „Čuvare galaksije“? Bioskop pod zvezdama City letnja preporuka #5: Bioskop pod zvezdama u bašti KC Grad · · ·