rexfeatures_5866083a
KULTURA · film/TV

Bez obzira na to da li ste do sada bili u Parizu ili ne, postoje razni filmovi koji će vas namamiti u ovaj grad i naterati da njegovu lepotu vidite iz potpuno drugačijeg ugla. U pitanju su ostvarenja iz različitih žanrova, tako da izaberite ono koje vas najviše privlači i uživajte u lepoti „Grada svetlosti“.

Amélie (2001)

Malo ko nije čuo za ovaj film u kome simpatična glavna junakinja sa bujnom maštom odlučuje da je krajnje vreme da se umeša u živote ljudi oko sebe kako bi im donela sreću na ovaj ili onaj način. Pored upečatljive glume Odri Tatu i šarmantnog okruženja Monmartra, tu je i očaravajuća muzika, tako da nije iznenađujuće što je ovaj film na mnogim listama najboljih ostvarenja svih vremena.

La Haine (1995)

Ovde je u pitanju potpuno drugačije raspoloženje, jer je ovo jedan realističan prikaz nasilja i nezadovoljstva mladića na ulicama Pariza devedesetih godina prošlog veka. Inspiracija je delimično došla iz istinitih ubistava dva studenta, a delimično iz ličnog iskustva reditelja Matjea Kasovica, koji je dobio priznanje za najbolju režiju na Kanskom festivalu.

Le ballon rouge (1956)

Ovo dečje ostvarenje prati jednog dečaka koji pronalazi crveni balon zavezan za lampion i otkriva da on ima sopstveni um i ličnost. Balon ga potom prati svuda gde ide i između njih se pravi nerazdvojna veza. Prelepi kadrovi prikazuju lavirint uskih, popločanih ulica i mnoge autentične građevine u okolini. Film je nagrađen za najbolji originalni scenario.

Paris, je t’aime (2006)

Jedinstvena antologija koju je napravilo 20 reditelja iz celog sveta sačinjena je od 18 kratkih priča, koje se sve odvijaju u Parizu. Svaku od njih snimio je drugi reditelj sa različitom ekipom glumaca, tako da između ostalog možemo videti Natali Portman, Nika Noltija i Ludivin Sanjije, dok su iza kamere Tom Tikver, Kristofer Dojl i Alfonso Kuaron.

Bande à part (1964)

Žan-Lik Godar stoji iza ovog ostvarenja sa kriminalnom tematikom, a u njemu se nalaze neki od najčuvenijih kadrova ovog reditelja, među kojima su jurnjava Luvrom i ples glavnog trojca u kafiću. Ovaj film spada u francuski novi talas, koga karakterišu eksperimetisanje sa filmskom formom do tačke gde kinematografija podseća na dokumentarac.

Charade (1963)

Mnogi ovaj film opisuju kao „najbolji Hičkokov film koji Hičkok nikada nije napravio“. U pitanju je triler sa romantičnim i komičnim elementima u kome tri kriminalca pokušavaju da povrate ono što je pokojni muž glavne junakinje ukrao od njih. Sjajne uloge ostvarili su Odri Hepbern i Keri Grant kao glavni dvojac, dok ne zaostaju ni Valter Matau, Džejms Kobern i Džordž Kenedi.

Mission: Impossible – Fallout (2018)

Najnovije ostvarenje sa ove liste donosi nam neverovatne akcione sekvence, koje uključuju vrtoglavu vožnju automobilma, bitku u helikopteru, skaknje padobranom i jurnjavu gliserima. Ne postoji dosadan trenutak jer se uvek dešava nešto na ekranu, a i glumačka ekipa vas neće nimalo razočarati.

NOS4A2 1200x444 „NOS4A2“: Drugačija priča o vampiru pjimage (57) Drastične transformacije Marvelovih likova BeFunky-collage (25) 8 stvari koje niste znali o filmu „Notting Hill” 60908186_430688654423635_714582554035879936_n Festival francuskog filma · ·