speed_cover
KULTURA · film/TV

Holivudski producenti su uvek voleli uspešnu formulu, koju bi onda mogli iznova da koriste dok god prodaje bioskopske ulaznice. Jedan od najkopiranijih filmova poslednje tri decenije je svakako akcioni klasik „Umri muški“.

Koji su to jedinstveni elementi koji su njega učinili toliko uspešnim, da je poslužio kao inspiracija za veliki broj filmova (iz istog žanra) koji su usledili. Pre svega, radnja filma se dešava na jednoj lokaciji, koja na kraju biva pod opsadom. Uglavnom je u pitanju neka situacija sa taocima. Glavni protagonista nije baš radostan što mora da se upliće u borbu sa negativcima, tako da je više heroj iz nužde, koji se našao u toj poziciji spletom nesrećnih okolnosti. Ne treba zaboraviti ni nekompetentnost policije i/ili vojske do samog kraja filma, kada nekako uspevaju ipak da pomognu našem junaku.

Naravno sve ovo ne bi vredelo u rukama manje talentovanih scenarista, režisera i glumaca. Pogledajte koji su najbolji filmovi koji su iskoristili Umri muški formulu:

5. Under Siege (1992) ili „Umri muški na brodu“

Sigurno najbolji film Stevena Seagala se dešava na vojnom brodu, a on se nalazi u ulozi bivšeg specijalca mornarice kome je snižen rang pa sada radi kao kuvar. Kada brod otmu bivši agenti CIA, sada plaćenici, postoji samo jedan kuvar koji zna aikido koji može da im se suprotstavi.

4. Dredd (2012) ili „Umri muški u budućnosti“

Moderna adaptacija legendarnog britanskog stripa o Sudiji Dredu je jedan od najboljih akcionih filmova u poslednje vreme. Kao i originalni Die Hard, i ovaj film se dešava u jednoj zgradi koju kontroliše kriminalni bos Ma-Ma (Lena Headey).

3. The Rock (1996) ili „Umri muški na Alkatrazu“

Šta god pričali o Michaelu Bayu ostaje činjenica da je snimio jedno od remek-dela akcionog žanra, film The Rock. Mesto dešavanja je zloglasni zatvor na ostrvu Alkatraz koga su preuzeli bivši marinci koji prete San Francisku hemijskim oružjem.

2. The Raid (2011) ili „Umri muški u Aziji“

U tipičnim ovakvim filmovima, motivacija negativaca nema nikakve veze sa herojima, koji tek postanu meta kada se umešaju u njihove planove da urade nešto drugo (na primer, opljačkaju banku ili izvrše otmicu). The Raid je nestandardan u tom smislu, pošto su policajci ti koji su u fokusu zlih planova kriminalaca od početka.

1. Speed (1994) ili „Umri muški u autobusu“

Najbolji film koji koristi Umri muški formulu i malo je izvrće. Za početak, postoji samo jedan terorista. On je montirao eksplozivne naprave na autobus, tako da se aktiviraju kada se brzina vozila spusti ispod 50 milja na sat. Heroj iz nužde je ovog puta sporedni lik Annie Porter (Sandra Bullock) koja mora da vozi autobus dok policajac Jack Traven (Keanu Reeves) pokušava da reši situaciju.

hbz-april-must-see-movies-the-circle 7 novih filmova koje treba pogledati u aprilu I am Heath Ledger Heath Ledger: Snimljen dokumentarac o slavnom glumcu "U velikom stilu" Film „U velikom stilu“ nasmejaće vas do suza Girlboss: Novi favorit Netflix-a za bindž-gledanje „Girlboss“ – novi favorit Netflixa za bindž-gledanje · · ·