62427-paramount
KULTURA · film/TV

Oskari za najbolje filmove dodeljuju se već devet decenija i za to vreme bilo je mnogih spornih odluka sa kojima se nisu složili baš svi filmofili. Mnogi od tih izbora i danas su kao prst u oko obožavaocima filmova koji nisu nagrađeni.

Naravno da nije bilo toliko grešaka koliko je bilo pravih odluka, tako da mnogi filmovi koji su zaslužili najsjajnije odličje su ga i dobili u proteklih 90 godina. Akademija prilikom odabira u obzir uzima i neke druge aspekte filma pored samog kinematografskog kvaliteta, a to se vidi po značaju i temama koje su i dalje univerzalne. Ovo su najbolji primeri toga.

Kasablanka (1944)

Čini se da je ovaj film ostario poput odličnog vina i da je i dan-danas zanimljiv gledaocima kao kad je izašao. Odlične uloge Hemfrija Bogarta i Ingrid Bergman ispraćene su nizom sporednih rola, koje samo doprinose opštem utisku i sjajno sprovedenom scenariju. Priča o izbeglicama iz Drugog svetskog rata u naslovnom afričkom gradu živopisna je u svakom kadru.

Apartman (1961)

Ova tragikomična romansa delimično je zasnovana na istinitoj holivudskoj priči. U filmu, jedan očajni radnik velike firme pozajmljuje svom šefu svoj stan za aferu koju ovaj ima sa jednom udatom ženom. U stvarnosti, jedan producent je upucao agenta sa kojim ga je žena varala, što ovom filmu daje još jednu mračniju notu. Sa striktno filmske strane, ovde nema greške.

Kum (1973)

Tokom ove decenije, Frensis Ford Kopola kao da ni u čemu nije mogao da pogreši, a to se posebno odnosi na prvi deo ove kultne trilogije. Ima onih koji ovaj film smatraju najboljim svih vremena, a to se donekle vidi iz mnogobrojnih citata koje ljudi i danas ponavljaju. Veruje se da ne postoji ni jedan jedini loš kadar u filmu.

Let iznad kukavičjeg gnezda (1976)

Adaptiranje ovog romana od početka je bilo problematično, a Džek Nikolson i reditelj Miloš Forman su čak prestali da pričaju jedan sa drugim u toku produkcije. Uprkos tome, sve je nekako privedeno kraju, a ne samo da je stigao Oskar za najbolji film, već i za najboljeg reditelja, najbolji adaptirani scenario, najbolju mušku i najbolju žensku ulogu.

Mesečina (2017)

Iako je došlo do zabune prilikom proglašenja najboljeg filma 2017, ovaj film je apsolutno zasluženo poneo titulu najboljeg ostvarenja. U pitanju je jedan poetski prikaz odrastanja, ispunjen bojama i osećanjima. Zanimljivo je da je u pitanju film sa drugim najmanjim budžetom od svih dobitnika Oskara.


BeFunky-collage (2) Dokumentarni filmovi na 47. FEST-u miloscu bozjom Nagrađeni filmovi sa Berlinala na FEST-u 8u02-ttp-00025cr-jpg-cmyk-1548444448 Oskar 2019: 5 najbolje stilizovanih muških likova yesterday-768x436 Yesterday: Trejler za novi film Denija Bojla obećava ludu zabavu · ·