Najbolji filmovi u 2014.
KULTURA · film/TV

Na nekim festivalima su već ocenjeni kao zanimljivi i nešto što vredi pogledati. Istini za volju mejnstrim i blokbaster izbori za leto nisu pružili naročit razlog da im se posvetimo, stoga bi umetnički i festivalski filmovi možda mogli da ponude nešto zanimljiviji program.

Stranger By the Lake


Film Alaina Giraudiea, francuski art triler o ljubavnicima, slobodnoj ljubavi i požudi, koja na platnu retko kada može ovoliko da provocira.

The Double


Favorit filmskih festival, a vi ćete verovatno još i više ga voleti. Rađen prema priči F.M. Dostojevskog, a mogao bi se opisati i kao noćna mora iz kancelarijskih fijoka i prašnjavih registara. Režiser Richard Ayoade je napravio sjajnu adaptaciju priče iz 19. veka!

Under The Skin


Komentarišući film neko je rekao da je u pitanju velika sistematizacija značenja pojma čovek, upravo tako. Sjajna Scarlett Johansson u SF mračnom filmu majstora kreiranja jezovite atmosfere Jonathana Glazera.

Exhibition


Joanna Hogg se u realističkom ključu još jednom uhvatila za ozbiljne, kompleksne i univerzalne teme, ali sve zajedno uzimajući u obzir uradila je sjajan posao. Jedan sredovečan par umetnika, njihov brak, prodaja stana, kao menjanje prostora sa kojim su srasli, i nepogrešiv humor u pravim trenucima – bravo!

The Punk Singer


Od režisera Sini Andersona očekuje nas dokumentarac o američkom punk rock sastavu i njihovojfrontmenki Kathleen Hanni. Među mnogim zvezdama sa muzičke scene u filmu se pojavljuje i intervju sa njenim suprugom Adamom Horovitzem.

A Touch Of Sin


Nije dokumentarac, ali priča jeste bazirana na istinitim događajima i ispovestima ljudi. Reč je o filmu Jia Zhangke, koji vešto ukazuje na bolesti modernog kineskog društva, pretećeg kapitalizma i teskobe života u sredini koja vrvi od korupcije i nasilja.

The Grand Budapest Hotel


Režiser Wes Anderson nekako je uspeo da nadmaši samoga sebe, radeći film o istočnoevropskom hotelu iz dvadesetih godina 20. veka. Ralph Finnes, kao Gustav H, njegov pomoćnik u zločinu i potrčko Tony Revolori i ne tako lepa Tilda Swinton.

Frank


Lenny Abrahamson je rešio da obradi, od nedavno u kinematografiji veoma popularnu temu autora i autorskih prava. Malo je o tome ranije govorio Jim Jarmusch, svojim poslednjim filmom, a evo sada i Abrahamsonovog odgovora. Michael Fassbender je odličan u ovoj satiričnoj priči o pogrešno protumačenim i čitanim znacima „posebnosti“ jednog umetnika.

Zatvaranje festivala Cinema City Završnica Cinema City festivala Komlikovano je - Maryl Streep i Alec Baldwin „Ozbiljne“ godine – neozbiljni filmovi Pogledajte trejler za "The Last Of Robin Hood" Pogledajte trejler: „The Last Of Robin Hood“ Najbolji rock filmovi Najbolji rock filmovi · ·