before-sunrise-1_cover
KULTURA · film/TV

Veliki budžeti i ekipe glumaca nisu neophodni da bi se napravili vrhunski filmovi. Ovih pet ostvarenja sa naše liste dokazuju da je uz dobar scenario pun upečatljivih dijaloga, ponekad dovoljno svega dvoje glumaca da nam drže pažnju svih 90 ili 120 minuta. Pogledajte koji filmovi tog tipa su nas najviše impresionirali.

1. Antichrist (2009)

Kao i mnogi drugi filmovi poznatog danskog reditelja Larsa von Triera, i Antichrist se bavi depresijom. Willem Dafoe i Charlotte Gainsbourg igraju roditelje čije je dete tragično preminulo kao posledica pada kroz prozor dok su njih dvoje vodili ljubav. Kako bi se suočili sa velikim gubitkom i oslobodili neizmerne teskobe, oni odlučuju da neko vreme provedu u svojoj brvnari u šumi. Nažalost, tamo ih čeka sve drugo osim iskupljenja.

2. Before Sunrise (1995)

Before Sunrise je film koji se dešava u jedom danu. Likovi koje glume Ethan Hawke i Julie Delpy se upoznaju u vozu za Beč i odlučuju da zajedno provedu ceo dan obilazeći prestonicu Austrije. Oni brzo shvataju da su stvoreni jedno za drugo, ali onda sledi suočavanje sa činjenicom da se možda više nikada neće videti nakon završetka dana. Režiju i scenario ove ljubavne priče potpisuje Richard Linklater.

3. Misery (1990)

Misery je otelovljenje najgorih noćnih mora poznatih ličnosti u kojima bivaju progonjeni od strane svojih najvećih fanova. Dobar deo filma je fokusiran na interakciju dvoje likova, poznatog pisca koji je doživeo saobraćajnu nesreću (James Caan) i njegove negovateljice, a kasnije i tamničarke (Kathy Bates), koja je inače veliki fan njegove književnosti. Film je nastao po istoimenom romanu Stephena Kinga.

4. My Dinner With Andre (1981)

My Dinner With Andre se gotovo u potpunosti oslanja na dijaloge glavnih likova. Film se dešava u restoranu u Njujorku u kome se susreću dvojica starih prijatelja koji se nisu videli pet godina. Tokom trajanja večere dolazi do sučeljavanja njihovih različitih temperamenata, ali i životnih stavova.

5. Sleuth (1972)

Sleuth je adaptacija istoimene pozorišne drame o piscu krimi romana i njegovom prijatelju frizeru, s kojim njegova žena ima ljubavnu aferu. Film je prepun preokreta i intelektualnog nadmudrivanja dvojice likova koje maestralno tumače Laurence OlivierMichael Caine. Znatno slabija verzija iste drame izašla je 2007. godine.

46Sopot_img Počinje 46. Filmski festival u Sopotu JAWS-on-th-water Iskusite film „Ajkula“ na potpuno nov način Jumanji: Trejler za nastavak avanture iz '90-ih Jumanji: Trejler za nastavak avanture iz ’90-ih The Smiths Morrissey na velikom platnu: Stigao je trejler za „England is Mine“ · ·