LOreal-UV-Sense-Wearable-2-800x580-cover
U VAZDUHU · tech/web

Svakog januara se u Las Vegasu održava najveća izložba potrošačke elektronike – CES na kojoj se najavljuju sve tendencije za tu godinu. Evo našeg izbora najzanimljivijih proizvoda.

L’OREAL UV SENSE

Kompanija L’Oreal nije baš ime koje se često povezuje sa potrošačkom elektronikom ali na ovogodišnjem sajmu su predstavili zaista revolucionaran proizvod – merač koliko ste bili izloženi sunčevom (UV) zračenju. Ovaj mali uređaj je manji od nokta i zapravo je i predviđen da se tako nosi, zakačen za nokat palca na ruci. Minijaturni gedžet će na taj način meriti koliko upijate sunčevih zraka i koje jačine u toku dana i te podatke slati gde drugo nego na vaš smartfon. Te informacije će vam pomoći da ne pocrvenite na suncu i da se sklonite na vreme. Ovo je jedan od prvih uređaja iz kategorije kompjutera koji se nose na telu za koji zapravo možemo reći da je vrlo koristan, pogotovu imajući u vidu pojačanje sunčevog zračenja poslednjih godina i sa tim povezano povećanje broja slučajeva raka kože.

TOYOTA’S E-PALETTE

Svesni smo da se sve više priča o kolima koja se sama voze, ali e-Palette ide korak dalje: u pitanju je vozilo koje se samo vozi ali ne služi samo prevozu putnika, već može biti i za teret i za druge stvari, ali ono što je najinteresantnije može služiti i kao pokretna prodavnica ili kiosk sa brzom hranom. Kako Toyota zamišlja budućnost – prijede vam se pljeskavica, odete na internet i poručite online a onda ispred vaše zgrade stigne kamiončić u kome se ta pljeskavica i priprema!

Ili na primer mrzi vas da idete do prodavnice, pozovete mini market da dođe do vas, uđete u ovo vozilo, vidite šta imaju u ponudi i uzmete šta vam treba (ukoliko ne možete da se odlučite unapred preko interneta). Naravno neke od primena e-Palette su i klasični transport putnika i robe kao platforma za deljenje prevoza, kao rešenje za pošte i druge dostavne kompanije i slično. Toyota se nada da će već na Olimpijskim igrama u Tokiju 2020. prva vozila ove vrste imati svoju premijeru.

WI-FIBER PAMETNE BANDERE

Mnogi gradovi sanjaju da postanu „pametni“, tj. da u svoje komunalne usluge integrišu što je moguće više tehnologije koja će značiti građanima. Kompanija Wi-Fiber je zato osmislila stubove ulične rasvete sa LED osvetljenjem ali i još mnogo toga – integrisanim video nadzorom, Wi-Fi hotspotom za deljenje interneta, kao i mikrofone i zvučnike. LED osvetljenje je takođe opremljeno specijalnim softverom pa ukoliko na primer neko pozove u pomoć sa neke lokacije svetiljka može početi da svetli drugom bojom ili isprekidano kako bi lakše uputila hitne službe na tačnu lokaciju problema. Ili bi na primer neko iz hitne službe mogao preko zvučnika direktno da se obrati građanima koji se nalaze u blizini stuba sa nekim instrukcijama. Naravno ovde se postavlja pitanje i da li je neophodna kamera za video nadzor na baš svakom stubu i da li to malo prelazi u fazu „velikog brata“, ali gradovi bi imali mogućnost da bandere prilagode svojim potrebama.

RAZER PROJECT LINDA

Pametni mobilni telefon je postao središte naše komunikacije ali sve češće i poslovnih i zabavnih aktivnosti. Zato mnogi proizvođači gledaju kako da ga unaprede i iskombinuju sa uređajima koje i inače koristimo za druge stvari, a jedan interesantan koncept je i Razer Project Linda. Naime Razer je pre nekoliko meseci lansirao svoj mobilni telefon a sada su napravili varijantu gde se on objedinjuje sa formom laptop računara. Naime vi Razer Phone stavite praktično umesto touchpada na laptopu i onda njegov ekran i nastavljate da koristite kao kod standardnog laptopa. S obzirom da se radi o vrlo moćnom telefonu on vam omogućava da sve svoje poslove završite na ovom „laptopu“, a kada vam više nije neophodan u ovoj formi ga jednostavno izvadite i koristite dalje kao smartfon. Jedini problem može nastati šta se dešava u trenutku kada vas neko zove a vi ste već u „laptop“ formi, ali uvek možete pričati preko spikerfona.

Huawei_POZIOM_HD_144_MATELITE-cover Kako ostati zajedno iako ste razdvojeni SamsungOlympicShowcase_1 Samsung Galaxy: Proces izrade telefona iz ugla robota VR_chat copy_cover Virtuelne društvene mreže su nova budućnost? LGOLEDtelevizori3 LG OLED: Budućnost televizije u vašem domu · · ·