Gradovi koji podržavaju biciklizam
PULS GRADA · destinacija

Ukoliko razmatrate turističku posetu nekom gradu ili u njemu morate da provedete duži vremenski period velike su šanse da ćete se raspitivati o oblicima javnog prevoza koji funkcionišu u tom mestu. Tako ćete u određenim delovima sveta videti da je od svih oblika prevoznih sredstava biciklizam možda najefikasniji, jer je gradska vlast iz različitih, a često i ekoloških razloga razvila čitavu mrežu staza kojima iz udaljenih delova grada stižete do krajnjeg cilja na jednostavan i veoma prijatan način. Sa druge strane, ukoliko želite da upoznate grad i njegove lepote, za razliku od metroa koji vas vozi pod zemljom, biciklom sve lepote vidite tokom same vožnje.

Ako ste zainteresovani da grad vidite iz sasvim drugačije perspektive koja je pritom zdrava i ekološki angažovana bilo bi dobro da se ovi gradovi nađu na vašoj listi:

1) Portland, SAD

Iako sveg šest odsto građana ovog mesta svakodnevno koristi bicikl kao prevozno sredstvo, može vam se učiniti da ih je znatno više, a nije retkost da voze i u grupama koje nemaju veze sa turističkim obilascima.

2) Mineapolis, SAD

Zbog klime koja je često veoma hladna i sa dosta snega, ovo nije prvi grad koji bi vam pao na um kao mesto za rekreativan biciklizam, međutim, prošle godine je od saveza biciklista dobio plaketu za najbolji grad u SAD-u u kojem biste mogli da uživate u ovom vidu rekreacije.

3) Kopenhagen, Danska

Gde god da vam je gušt da u ovom gradu stignete biciklom to je moguće. Zahvaljujući vladi koja vredno radi u pravcu povećanja broja biciklista u Kopenhagenu 30 odsto stanovnika već koristi ovo prevozno sredstvo i to ne povremeno, već kao zamenu za automobil.

4) Amsterdam, Holandija

Verovatno ste za ovaj grad i njegovu ljubav prema biciklizmu znali i ranije. U gradu je veoma skupo plaćati parking, a sve i kada biste to hteli šanse da nađete slobodno mesto na odgovarajućoj lokaciji zaista su male. Ovako, iznajmite bajs i čitav grad pripada vama.

5) Kuritiba, Brazil

U južnom delu Brazila nalazi se grad srednje veličine u kojem je pravo zadovoljstvo živeti i naravno, voziti bicikl. Grad obiluje velikim brojem zelenih površina, i ovo je jedno od najsigurnijih mesta kada je u pitanju vožnja bicikla.

6) Pert, Australija

Pozicija ovog grada, što će reći zapadna obala države sjajni su, ako izuzmemo teške letnje vrućine, za vožnju bicikla. Naravno tu su i prednosti koje se tiču odlične infrastrukture i svesti ljudi o zaštiti životne sredine i značaju fizičke aktivnosti u svakodnevnom životu. Ali sunce i nije strašno, ako možete da zamislite kako vozite pored vode, i da ste prethodno stavili kremu sa zaštitnim faktorom.

7) Kjoto, Japan

Izbegavanje gradske gužve i zastoja je u određenim delovima sveta ozbiljan prioritet, kao na primer u Kjotu, savremenom i modernom japanskom gradu, čije stanovništvo bira da više i češće koristi bicikl nego druga prevozna sredstva.

8) Berlin, Nemačka

Ovo je grad koji krase široke ulice što je značajna prednost sa kojom će se složiti svako ko vozi bicikl. Staze su oivičene i sasvim dovoljno udaljene od pešačkih i automobilskih zona, a vidici i turističke atrakcije vrve na svakom ćošku.

9) Montreal, Kanada

Reč je o gradu na severu, ali to ne znači da njegovi stanovnici ne uživaju u biciklizmu i da ga isto tako ne nude posetiocima. Staza napravljena isključivo za ove potrebe duga je preko 480 km, a jedan njen deo spušta se dole do centra grada, pa čak i do poznatog turističkog vrela zvanog Old Montreal, a kad padne sneg, on se najpre čisti sa biciklističkih staza – e, to se zove ljubav!

Cenkanje po svetskim metropolama Cenkanje u svetskim metropolama Plava laguna 15 crtica o Islandu Pećina u mestu Algarve, Portugal Predivne pećine širom sveta Najstariji gradovi na svetu Najstariji gradovi na svetu · · · ·