Najbolji horori u 2015.
KULTURA · film/TV

Još jedna godina se približava svom kraju, a mi, sumirajući uspehe i slabe poslove u filmskoj industriji, stižemo i do žanra koji u ovo vreme nije popularan koliko i božićne komedije za čitavu porodicu, ali svakako ima svoju vernu publiku. Neko voli da se plaši, baš onda kad svi drugi vole da uživaju u relaksiranim i romantičnim pričama, bilo na malim ekranima ili u bioskopskim salama. Ovih pet filmova vam ipak preporučujemo kao obavezne tokom novogodišnjih praznika i to u udobnoj atmosferi porodičnog doma…

Tvorci horora kao da su se probudili iz zimskog sna i rešili da nas ove godine, naročito u njenom drugom delu obraduju sjajnim filmovima, koji ne idu na kartu blokbastera i ozbiljnih zarada, već su, na protiv, namenjeni iskrenim obožavaocima ovog filmskog žanra, te smo sigurni da će oni prvenstveno uživati.

5. It Follows

U filmu Davida Roberta Mitchella seks se koristi kao prirodno gorivo i osnovni motiv za pokretanje klasične priče o proganjanju jedne tinejdžerke. Prema rečima autora, seks je ovde odabran kao simbol svega onoga što se dešava u glavi nekoga ko reši da podeli intimu sa drugim, ali je sve, prema potrebama žanra, iskrivljeno. Ovo je i psihološki triler jer se poigrava motivima straha i nepoznatog, a potencijalno zlog siledžije. Svi strahovi i sva iskustva tinejdžera ovde su utkani u jedno iskustvo i jednog junaka.

4. Alléluia

Belgijski reditelj Fabrice Du Welz je ovom filmskom pričom pokazao koliko bizarno, čudno i uznemirujuće može biti kada je neko nečim ili nekim opsednut. Hipnotička sablasnost i voajerizam, spojeni su sa likom koji igra Laurent Lucas, a koji je internet prevarant i ljubavnik. Lola Duenas igra ženu zaposlenu u mrtvačnici, i onu koja je sasvim opčinjena čovekom koji je rutinski zavodi. Film prepun napetosti, drame, sarkazma i šoka potpuno će očarati one koji vole da se plaše, ali ne vole tipične horore.

3. We Are Still Here

Horror veterani Barbara Crampton (Re-Animator) i Larry Fessenden (Habit, Wendigo) pojavljuju se zajedno u ovom ostvarenju čija je radnja smeštena u ruralni kraj Nove Engleske. Reditelj Ted Geoghegan želeo je da oda počast filmovima Lucioa Fulcia (a naročito njegovom radu The House by the Cemetery). We Are Still Here je film koji je uspeo da uhvati duh starih horora na temu ukletih kuća, tako da za one koji vole starinski pristup, jedan novi filmski biser može da skrene pažnju.

2. Hellions

Bruce McDonald je uradio film Hellions koji je mnogima promakao jer bi čitajući siže videli da je u njemu ponešto od klasične horor priče, poput devojke koja se priprema za Noć veštica, međutim, tehnika kojom je možda jednostavan siže predstavljen takva je da vas neće ostaviti ni trenutka na miru i bez napetosti. Svakoga časa pitaćete se da li je ovde reč o hororu ili psihodeličnom iskustvu nekoga ko spava, i tako od početka do kraja filma.

1. Goodnight Mommy

Postoji li priča koja užasava više od mogućnosti da se jedna majka okrene protiv svoje dece. U osnovi ovo je film koji pokreće upravo ovakvu temu. Film u celosti ne izbegava uznemirujuće slike, ali najstrašnije je ostavljeno za sam kraj. Jezivi blizanci, jeziva majka sa maskom na licu, za koju se ispostavlja da nije majka dečaka, sve je na granici, i samo se čeka trenutak kada će ivica žileta da sklizne.

Festival britanskog filma Film and Chips: Festival britanskog filma po drugi put u Beogradu i Novom Sadu Star Wars nekad i sad Nekad i sad: Glumci u filmovima „Star Wars“ The Godfather Top 10: Najbolje filmske scene svih vremena Milutin Petrović Art bioskop na Kolarcu · · ·