izumi
U VAZDUHU · urban flash

Svake godine magazin „Time“ bira najbolje izume koji ovaj svet čine pametnijim, boljim a u nekim slučajevima i zabavnijim. I činjenica je da svake godine bude mnogo izuma, ali samo neki od njih zaista čine da se osećamo kao da ni put na Mesec ili život na Marsu nije sasvim nemoguć!

Tako se ove godine ostvarila želja Simona Morrisa da napravi sijalicu koja uz pomoć elektromagneta lebdi. Sam pronalazač, koji je od detinjstva bio opsednut stvarima koje lebde vidi svoj izum kao spoj nauke i umetnosti.

A i biciklista Jeff Woolf je želeo i sebi i drugim biciklistima da olakša vožnju, pa je izmislio kacigu za bicikl na preklop. Ona je veoma laka za prenos jer je savitljiva i može da se spakuje i menja oblike, a istovremeno je jaka koliko i regularna kaciga i štiti biciklistu.

Jedan od najboljih izuma u ovoj godini su patike koje se same čiste. U pitanju su Nike Hyperadapt 1.0 i koštaju 720 dolara. Imaju dugme blizu jezika kojim se upravlja čišćenjem patika. Budućnost je već stigla!

Fudbalski teren čudnog oblika je stvar o kojoj smo već pisali, i o njemu se detaljnije možete informisati ovde.

Neobičan alarm dolazi iz kompanije Hello. Njegova funkcija nije samo da prekida spavanje i da vam signalizira da je vreme da idete na posao, već i da meri temperaturu u sobi, sam računa koliko vremena je dovoljno za spavanje da se ne bismo budili potpuno slomljeni, prati cikluse spavanja. Ime ovog sjajnog izuma je Sense.

James Dyson nam je uslišio molitve svojim lakšim a jačim fenom za kosu. I taj fen i nije toliko bučan kao obični fenovi. Motor dostiže 110,000 obrtaja u minuti, a brzinu postiže zahvaljujući dizajnu koji omogućava brži protok vazduha.

Veštački pankreas je već nekoliko godina stvar o kojoj se priča, a ove godine je dobio dozvolu za upotrebu. Korisnici pričvrste za svoje telo uređaj veličine iPada i tako mere nivo šećera u krvi svakih pet minuta, stvarajući više insulina ili ga zadržavajući po potrebi.

muškarci i žene Šta se to ženama zamera a muškarcima je dozvoljeno? emotikoni Kako bi izgledali Frida Kahlo, Warhol i Basquiat da su emotikoni zu Kreativni znakovi za toalet Ways-Make-Someone-Happy Kako da nekome ulepšate dan · ·