collage
KULTURA · film/TV

Modni filmovi neretko izazivaju puno pažnje budući da kombinuju sve elemente neophodne za uspeh – dramu, romansu i savršenu odeću. Zbog toga se dame lako identifikuju sa junakinjama ovih modnih priča, te željno iščekuju neko novo ostvarenje ovog žanra. Od klasičnih limunadica, do vrhunskih modnih dokumentaraca, u nastavku pogledajte koji su to filmovi dali veliki doprinos modi, ili pak u svesti gledalaca ostali urezani po maestralnim kostimima.

Mnoge dame su se upravo zahvaljujući čuvenom filmu Đavo nosi Pradu upoznale sa likom i delom Ane Vintur, glavne urednice prestižnog časopisa Vogue, ili pak kupile prvi par Manolo Blahnik salonki zahvaljujući simpatičnoj Keri Bredšo i seriji Seks i grad. Stoga drage dame, ukoliko vam je ponestalo modne inspiracije, ili samo želite da se opustite i uživate u čarobnim kostimima, proverite naslove koje donosimo u nastavku. Garantujemo vam svojevrsni modni vremeplov!

1. Danas 13, sutra 30

Ukoliko ste zaboravili ovaj simpatičan filmić, pravi je trenutak da ga ponovo pogledate. Reč je o tinejdžerki Dženi Rik koja želi da pobegne iz srednje škole kako bi što pre zakoračila u svet odraslih. Na svoj 13. rođendan, želja joj se ispunjava tako što se budi u trenutku kada je samo pet dana deli do njenog 30. rođendana. Ona shvata da je u međuvremenu postala urednica modnog magazina, da joj je garderober pun sjajne odeće i da se zabavlja sa zgodnim atletičarem. Film na delikatan način obrađuje temu detinjstva, nostalgije, i najvažnije, samoosnaživanja, te je kao takav vrlo poučan. Sve to upakovano u dosta finog humora čini ovaj film idealnom poslasticom za ušuškane zimske večeri.

2. Smešno lice

Umesto Doručka kod Tifanija koji ste gledale bezbroj puta, naš savet je da podrobnije istražite druga ostvarenja ljupke Odri Hepbern. Tokom snimanja modnog editorijala u jednoj knjižari, fotograf po imenu Dik Ejveri upoznaje mladu, stidljivu radnicu Džo Stokton koju tumači Odri i slučajno je fotografiše. On odmah shvata da je ona talentovana za poziranje, te njih dvoje odlaze u Francusku gde im se desi romansa. Međutim, ubrzo shvataju da nije sve tako bajno, te se suočavaju sa brojnim peripetijama… Ipak, uz raskošne haljine, neodoljive makaronse i šoljicu kafe sve je mnogo lakše…

3. Seks i grad

Iako ste do sada verovatno više puta gledali istoimenu seriju, sada je došao trenutak da obratite pažnju i na film. Zahvaljujući fantastičnoj kostimografkinji Patriši Fild koja je osmišljavala čarobne kombinacije za Keri, Samantu, Šarlot i Mirandu, ovaj film predstavlja pravi modni spektakl, te iako je radnja daleko manje uzbudljiva od serije, ovaj film vredan je gledanja. Od čarobnih venčanica, do završne scene u kojoj Keri uzima svoj savršeni par kobaltplavih Manolo Blahnik salonki iz svog prostranog cipelarnika, ovaj film jeste prava poslastica za sve ljubitelje visoke mode i glamura.

4. Koko pre Šanel

Ova biografska drama bavi se ranim životom slavne francuske kreatorke Koko Šanel, od trenutka kada je stupila u vezu sa engleskim biznismenom Arturom Kepelom do momenta kada je počela da se bavi dizajnom šešira. Kako se Koko trudila da svoj privatni život drži podalje od očiju javnosti, ovaj film pokušava da pronikne upravo u te manje poznate segmente njenog života i otkrije ono što je većini gledalaca nepoznato. Imajući u vidu da je ovaj film nominovan za BAFTA nagradu i za Oskara u kategoriji najbolji kostim, jasno je zašto će vas potpuno oboriti s nogu

5. Dior

Kada vam je potreban predah od romantičnih komedija, putem ovog filma transportujte se u atelje Dior-a i zavirite iza kulisa jedne od najprestižnijih modnih kuća na svetu. U ovom izuzetnom dokumentarcu moći ćete da vidite prvu kolekciju visoke mode Rafa Simonsa kao tadašnjeg umetničkog direktora kuće, ali i upoznate se na načinom izrade modela, ručnim radom i brojnim saradnjama koje je Dior ostvario, a o kojima se zna vrlo malo. Dakle, pred vama je svojevrsno predavanje na temu umetnosti, istorije i visoke mode. Uživajte!

naslovna (BGR) Još 5 filmova koje jedva čekamo u 2019. cover21-1000x500 Blitz Film ulazi u 2019. godinu sa velikim očekivanjima Arctic-768x432 Arktik: Trejler za novi film o borbi za opstanak na Severnom polu 567561-walt_disney_pictures Bizarne teorije o popularnim prazničnim filmovima · · · · · ·