cover
PULS GRADA · moda

Kada je reč o modi, teško je izdvojiti momente koji su obeležili ovu godinu, jer je zaista bilo toliko upečatljivih: od prvog izlaska na modnu pistu Kaie Gerber, ćerke Cindy Crawford, preko saradnje Selene Gomez sa modnom kućom „Coach“, pa sve do konačnog kršenja stereotipa o lepoti, izgledu, političkoj korektnosti, i politici u modnom svetu.

Donatella Versace i super modeli iz devedesetih

Kako bi obeležila dvadesetogodišnjicu smrti svog brata i poznatog modnog kreatrora Giannia Versacea, Donatella je uspela da okupi sve njegove muze i prve originalne svetske super modele. Tako su Cindy Crawford, Naomi Campbell, Claudia Schiffer i Helena Christensen prodefilovale revijom u znak sećanja na velikog dizajnera i njihovog dragog prijatelja.

Met Gala sada i zauvek

Ovo je svakako jedan od najvećih modnih događaja svake godine, pa tako i ove. Nezaboravni modni momenat priredila nam je Rihanna u fantastičnoj kreaciji Comme des Garcon, modne kuće koja je inače i bila ovogodišnja tema. Zatim Kendall Jenner u nežnoj, providnoj i oskudnoj haljini sa 85.000 kristala marke La Perla. A tu je bila i Priyanka Chopra u ogromnom Ralph Lauren mantilu koji je poslužio kao haljina, a kasnije i kao memes senzacija na internetu.

Rihannina vožnja na kraju revije

Jedna od najboljih revija ove godine svakako je bila Fenty x Puma, koja predstavlja saradnju između Rihanne i sportskog magnata Pume. Modna pista bila je puna dina od roze peska koji je padao i sa plafona, a među modelima su promicali motorciklisti koji su bili prava atrakcija. Bilo je logično da se Rihanna na kraju revije pojavi tako što je proletela upravo na motoru.

Ubitačni natpisi i slogani

U ovoj godini se pokazalo kako su majice prava podloga za iskazivanje stavova, što se videlo iz kolekcija koje su predložene za sledeću sezonu. Dior je na svojim imao natpise poput „svi bi trebalo da budemo feministi“ i „zašto nema velikih ženskih umetnika?“. Modni kreator Prabal Gurung takođe je imao mnogo toga da kaže, pa su se na majicama mogle videti poruke poput: „ti me ne poseduješ“, „srušite zidove“, „ja sam emigrant“, i „nećete nas ućutkati“.

Celine Dion se preobrazila u modnu ikonu

Možda je najveće i najmanje očekivano iznenađenje priredila sladunjava kanadska pevačica. Celine Dion nikada nije bila naročio upečatljiva po svom načinu oblačenja, ali je uspela da sve pozitivno šokira kada se ove godine pojavila u ekstravagantnim kombinacijama, i hrabro se poigravala različitim stilovima. Rizik se izgleda zaista isplati, pogotovo kada je reč o modi.

Poznate sestre na reviji Anne Sui

Trenutno najtraženije manekenke jesu sestre Hadid, iliti Bella, i Gigi. Na zatvaranju revije Anne Sui, Gigi je imala mali problem sa cipelom, pa je morala da othoda do kraja piste noseći samo jednu, ali joj kao dobra vila priskače mlađa sestra koja joj je pomogla da zajedno zatvore reviju u šarmantnom duhu. Svakako jedan od najsimpatičnijih modnih momenata koji su obeležili 2017. godinu jeste i ovaj.

Muslimanka u hidžabu prvi put na naslovnoj strani

Prelepa muslimanka neobičnog stila, Halima Aden, prva je žena koja se pojavila na naslovnoj strani prestižnog američkog časopisa Allure, noseći tradicionalni hidžab. Kako bi impakt i poruka bili što jači, naslov je glasio „This Is American Beauty“.

Netipične manekenke u kupaćim kostimima

Magazin Sports Illustrated koji obično propagira savršena mršava i mišićava tela žena, promenio je znatno svoju modnu politiku. Pored punačke manekenke Ashley Graham, pojavile su se i žene različite starosne dobi, kao i one koje po svojoj profesiji uopšte nisu manekenke niti foto-modeli.

Preskupi kaput Melanie Trump

Diskutabilne odevne kombinacije Prve dame Amerike oštro su kritikovane. Preterani luksuz i neodmerenost najbolje su se videli u njenom nošenju cipela vrtoglavih potpetica, tokom posete područjima uništenim zbog klimatskih nepogoda. Osim toga, posebno je neumesno bilo nošenje kaputa marke Dolce & Gabbana vrednog 51.000 dolara, tokom samita na kom se govorilo o ekonomskoj situaciji.

Stranger Things modna TV pomama

Brend Top Shop se mudro setio da plasira komade odeće inspirisane Netflix-ovom, može se slobodno reći kultnom serijom. Pored majica i dukseva sa nazivom serije i slikama omiljenih protagonista iste, tu su još rančevi, kačketi i koferčići za nošenje školske užine. Idealno ne samo za sve fanove ovog hita, već i za sve ljubitelje osamdesetih godina, kojima je ova serija inspirisana.

QUEEN-HATScover Elizabeta II: Kraljica šešira cover Moda u domaćim spotovima iz devedesetih (I deo) 222 Mamina venčanica 40. godina kasnije pagecover Victoria’s Secret: Najbolji momenti sa ovogodišnje revije u Šangaju · · · · · · · ·