hnkc-180608-gottwood-2018-1049-1548762422
KULTURA · muzika

Kako smo usred zime, te nam se tropski letnji dani i žurke na otvorenom pričinjavaju poput fatamorgane, idealan je trenutak da misaono otputujemo u neke toplije krajeve i zaplešemo u ritmu omiljenih nota. Da, da, kao što pogađate, danas pričamo o muzičkim festivalima koji će obeležiti ovu godinu, i koje nikako ne bi trebalo da propustite. Tri, dva, jedan, sad!

Vruće letnje note, zanimljive destinacije, egzaltirana masa koja đuska u ritmu muzike… Definitivno ima nešto u letnjim festivalima, te vam danas preporučujemo naše favorite. Od Engleske, preko Španije, Francuske i Nemačke, pa sve do Hrvatske, ova godina definitivno obećava dobar provod na svim meridijanima…

1. All Points East, London (od 24. maja do 2. juna)

Drugu godinu zaredom, organizatori čuvenih festivala Coachella i Panorama zaokupiće Viktorija park u Londonu i tokom četiri dana prirediti muzički spektakl za pamćenje. Svakoga dana na programu će biti pregršt kvalitetnih izvođača, koji će nastupiti uz podršku talentovanih umetnika iz različitih disciplina. Pored brojnih iznenađenja, ovaj festival je ujedno i prvi u Ujedinjenom Kraljevstvu koji će ugostiti američki indi folk bend Bon Iver.

Učesnici glavnog programa: The Strokes, The Chemical Brothers, Hot Chip

2. Primavera Sound, Barselona (od 27. maja do 2. juna)

Ovaj čuveni festival koji se održava u samom centru živopisne Barselone, prava je poslastica kako za ljubitelje dobrog zvuka, tako i za ljubitelje putovanja, budući da ova španska lepotica važi za vrlo atraktivnu turističku destinaciju. Pored poduže liste hedlajnera uključujući Solange, Cardi B i Future, tu su i predstavnici elektro i indi scene kao što su Snail Mail i Soccer Mommy.

Učesnici glavnog programa: Robyn, James Blake, Tame Impala

3. Nuits Sonores, Lion (od 28. maja do 2. juna)

Ukoliko više volite malo ušuškanija mesta i intimniju atmosferu, onda je Lion pravi izbor za vas! Uprkos tome što se održava već 16. put, ovaj festival uspeva da zadrži kvalitet i sjajnu energiju sa samog početka. Svake godine, on se održava na nekoliko različitih lokacija u gradu, te su na programu brojne žurke i događaji na otvorenom. Pored brojnih zvezda kao što su Peggy Gou i pijanista Chilly Gonzales, tu su i predavanja na temu digitalne kulture i grafičkog dizajna, kao i festival Mini Sonores za decu.

Učesnici glavnog programa: Bonobo, Chilly Gonzales, The Black Madonna

4. Melt!, Nemačka (od 19. do 21. jula)

Na samo sat vremena vožnje od Berlina, izletište Melt idealna je lokacija za urbani festival koji na najbolji način sublimira nemačku efikasnost i sjajan muzički ukus. Tokom dana, uživajte u svirkama muzičara i bendova u industrijskom kompleksu i bućkajte se u obližnjem jezeru, a uveče se prepustite dobrim žurkama i plešite sve do zore…

Učesnici glavnog programa: Bon Iver, A$AP Rocky, Jorja Smith

5. Dekmantel Selectors, Hrvatska (od 22. do 26. avgusta)

Ima li bolje lokacije za letnji muzički festival od plaže? Verovatno ne. Sa kapacitetom od samo 2000 posetilaca i listom učesnika koja je većini ljudi slabo poznata, čini se kao da ste zalutali na neku sjajnu privatnu žurku za koju niko još uvek nije čuo. Stejdževi na otvorenom, te kupanje u mirnim uvalama, čine da ovaj festival u velikoj meri podseća na godišnji odmor, uz dodatak sjajne muzike i izuzetak velikih gužvi koje karakterišu poznata letovališta.

Učesnici glavnog programa: Palms Trax, Ben UFO, Young Marco

ezgif.com-webp-to-jpg Fender napravio hibridnu gitaru Uriah_Heep Koncert grupe Uriah Heep u Sava Centru jutro Muzička recenzija: Razni izvođači „Jutro će promeniti sve“ (PGP/RTS) Predin-2 Anja Rupel i Zoran Predin šalju poljupce za Beograđane · · · · ·