M.I.A.
KULTURA · muzika

Neki od njih su vas zabavili, neki možda i uznemirili, ali vas svakako nisu ostavili ravnodušnim. Tokom 2015. godine pojedini umetnici pokušali su kroz vizuelno-muzičke sadržaje da izraze svoje stavove na različite teme, od umetnice M.I.A. koja je retorički preispitivala politiku zapadne civilizacije, pa sve do Bjork koja je otvorila „vrata“ svojim ličnim i emotivnim razmišljanjima. Mnogi među njima darovali su nam najbolje sebe u 2015. i njih ćemo ovom prilikom izdvojiti!

10. M.I.A. – BORDERS

Šta je sa vrednostima, verovanjima, šta je sa savremenim čovekom narodima i državama, šta je sa pravima malog čoveka kojeg optužuju da je terorista zato što beži od smrti… Snažne poruke kroz retorička pitanja, i spot koji će vas naterati da se zapitate, ali i da zadrhtite pred velikim istinama!

9. KENDRICK LAMAR – ALRIGHT

Kendrick Lamar je poznat kao čovek koji ima odlične spotove. Kakav god da poželite ili imate na umu, Kendrick ga je verovatno već snimio, a u ovom crno-belom sve je nalik na snoviđenje. Priča o rasizmu koji u SAD-u ne jenjava, i tužna priča koja i u 21. veku priča svoj jedini poznati scenario.

8. ARCA – SAD BITCH

Pronaći lepotu u ružnim stvarima koje nas okružuju, ali i moći u svoj neobičnosti videti ono blistavo, osnovna je ideja ovog neobičnog video rada koji je jedini logičan nastavak ovog dua, za prošlogodišnji veliki hit Thievery.

7. JAMIE XX – GOSH

Umetnik i dizajner opsednut svemirom, Erik Wernquist, uradio je video za ovu stvar Jamie-a XX-a, a uz pomoć snimaka u visokoj rezoluciji kakve koristi NASA. Dok posmatrate svemir, ćutljiv i tih, uvek možete da zamislite sebe kao malecni satelit, a tako nekako i sebe doživljava ovaj umetnik!

6. MISSY ELLIOTT – WTF (FT. PHARRELL WILLIAMS)

Povratak Missy Elliott koja se giba po ulicama Njujorka zajedno sa grupom plesača, pa nije li to očaravajuće? Elliott-ova je na svoj spisak igrača dodala i Les Twins, a njene odevne kombinacije toliko su lude (triko u dezenu disko kugle), da tek sada shvatamo koliko nam je nedostajala…

5. SIA – ELASTIC HEART

Mnogo se prašine diglo kada se ovaj spot pojavio, jer je neke nesrećnike, avaj, asocirao na žrtve nasilja nad decom. Eto ti ga sad, kao da nikada u životu nisu ni čuli ni videli nešto što bi trebalo da bude simbolična predstava ili metafora, za nešto drugo, a čime se, budimo realni, umetnost i umetnici često koriste. Kod Sia-e nikada i ništa nije jedan kroz jedan!

4. NICKI MINAJ – FEELING MYSELF (FT. BEYONCE)

Nicki i Beyonce su ovde pokazale zašto su obe uspele da u moru nekrunisanih kraljica i princeza dobiju svečano mesto u samom vrhu popularne muzike. Dopadljive su, a vizuelni utisci su snažni, one znaju kako, a ostali neka pažljivo gledaju i pomno uče!

3. BJORK – STONEMILKER

Neko mora i granice da pomera u umetnosti, a zašto to ne bi bila Bkork, pa da konstatujemo kako je danas malo modernih, mlađih i novih muzičara koji su prvoklasni umetnici i koji se neće lako upustiti u srozavanje najviše moguće postavljenih kriterijuma. Režiser ovog spota Andrew Thomas Huang je koristio 360 stepeni kameru, a kaže da je ideja došla spontano nakon što je proveo neko vreme u razgovorima sa bjork na Islandu.

2. RIHANNA – BITCH BETTER HAVE MY MONEY

Gotovo filmska priča snimljena tako da nas i nasilje i estetika podsete na Tarantina. Bogato, kao što bismo i mogli da očekujemo od nestašne slatkice koja voli da provocira, i bravo za Rihannu.

1. FKA TWIGS – M3LL155X

Ovde je reč o pet videa povezanih u preko 16 minuta vizuelno-muzičke perverzije koja je urađena tako da vas prikuje za stolicu i mami vas da, kao kroz špijunku, gledate još i još. Ovi se radovi smatraju najsnažnijom feminističkom porukom do sada poslatom od strane umetnice, kakva je FKA Twigs, što svakako ne znači da ona neće ići i dalje i više, a naročito u borbi protiv šovinizma!

cover7 Miško Plavi feat. Vasil i Johnny nastupaju u KC Grad The Bestbeat u Londonu Damjan Dašić (The Bestbeat): Prvih deset godina cover1 The Bestbeat sviraju Beatlese u Domu omladine cover Kolja i Grobovlasnici nastupaju u Pančevu i Novom Sadu · · · · ·