5394
KULTURA · art

Leto nije jedino godišnje doba u kome se može uživati u raznim kulturnim dešavanjima na otvorenom, a to pokazuje niz predstojećih jesenjih festivala koji se održavaju noću. Od mnogobrojnih instalacija preko skulptura do kreativnog osvetljenja, kulturni sadržaj je zaista raznovrstan.

Tokom godine, svet je poprište bezbroj kulturnih dešavanja koja nude ponešto zanimljivo za svakoga. U toku jeseni pred nama, biće dosta ovakvih manifestacija na svim stranama, sa bogatim sadržajem. One predstavljaju odličan način da se ljudi osveste o značaju kulture i posvete pažnju umetnicima koji nisu zastupljeni u javnosti.

Kulturnatten, Kopenhagen

Ova noć kulture obuhvata više od 250 objekata u Kopenhagenu, među kojima su muzeji, bibilioteke, crkve i druga javna mesta. Ponuda je raznolika i uključuje ulično pozorište, nastupe u crkvama, jedinstvene obilaske galerija i teško je odlučiti se šta je bolje.

Illuminus, Boston

Tokom dve noći u novembru, Boston postaje poprište raznih kreativnih instalacija sa ciljem da pronađu novu svrhu poznatim mestima. Ideja je da se transformišu mesta znana ljudima u nešto novo i tako ih iznenade, a još uvek se ne zna šta će to podrazumevati ove godine.

Nuit Blanche, Pariz

„Bela noć“ se u Parizu održava svake prve subote u oktobru još od 2002. godine. Cilj ovogodišnjeg festivala je promocija manje poznatih spomenika i pravljenje izložbenog prostora za umetnike koji tek treba da se probiju. Postoje četiri predložena puta za obilazak postavki u gradu, a svaki od njih nudi gomilu sadržaja.

Notte Bianca, La Valeta, Malta

Skoro cela prestonica Malte postaje pozornica za dešavanja na otvorenom, sa ulicama i trgovima kao podlogama za muzičke, komične, akrobatske i druge nastupe. Od muzičkih žanrova se mogu čuti ska, rege, elektronska i folk muzika, a pozorišne predstave obrađuju temu straha od mraka.

Divali, globalno

Iako je ovaj festival posvećen hinduističkoj Novoj godini, ne slavi se samo u Indiji već i u drugim krajevima sveta, npr. u Londonu. Tematika je novi početak, bitka dobra i zla, odnosno svetlosti i tame. Džajpur je tako prekriven svetlošću, u Varanasiju se hiljade sveća puštaju niz Gang, uz vatromet i pevanje.

Light Night, Lids

Početak dešavanja označava se osvetljenom paradom kroz grad, koja slavi jedan vek od kada su žene dobile pravo glasa. Ovogodišnja tematika je napredak i inovacija, a to će sve biti prikazano kroz više od 70 pojedinačnih događaja u vidu projekcija, interaktivnih izložba, plesova i radionica.


CATASTROPHICALLY GORGEOUS Izložba „Catastrophically Gorgeous“ u galeriji Eugster || Belgrade TKV_PC Ana Danilovic Festival ulične umetnosti „rEKOnstrukcija“: Za lepše ulice i pametnije gradove collage Sve muze Pedra Almodovara Tematska vodjenja Narodni muzej Jesen u Narodnom muzeju: Tematska vođenja · · · · · ·