Maj mesec matematike
PULS GRADA · aktuelno

Uoči manifestacije Maj mesec matematike koju organizuje osmi put zaredom, Centar za promociju nauke je tokom marta uputio poziv nastavnicima, profesorima, učiteljima i svima posvećenima obrazovanju i popularizaciji matematike i nauke širom Srbije, koji imaju dobru praksu u svojoj nastavi, da javnosti predstave interesantne matematičke metode, pojmove ili događaje sa svojih časova.

Nakon mesec dana i 90 prijava iz 45 gradova, žiri Centra za promociju nauke izabrao je najmaštovitije i najrazigranije primere nastave matematike. Svi pristigli predlozi naći će se na matematičkoj mapi Srbije pod sloganom Istraži koordinate, a komisija je izabrala pet najboljih primera dobre prakse nastavnika i popularizatora matematike koji će imati priliku da čitavoj Srbiji pokažu kako oni podučavaju matematiku i inspirišu na nove ideje:

Natalija Budinski, iz OŠ Petro Kuzmjak, iz Ruskog Krstura, povezuje matematiku i poeziju. Prisećajući se anegdote koja kaže da je čuveni matematičar Hilbert, primetivši da mu jedan student izostaje sa predavanja zbog poezije prokomentarisao da ga je inače smatrao nemaštovitim, Natalija je ove dve oblasti čvrsto povezala maštom.

Danilo Borovnica, iz OŠ Sveti Sava, iz Kikinde, dokazuje Pitagorinu teoremu preko kanapa i štapa. Kroz vizuelizaciju, pokret i igru, on prikazuje povezanost matematike sa svetom oko nas.

Nebojša Ilić, iz OŠ Veljko Dugošević, iz Turija kod Kučeva, nas uči brojevnim sistemima drevnih civilizacija odlazeći duboko u prošlost. On podučava mlade o davnim vremenima kada matematike nije bilo u školama, pa su je ljudi pronalazili svuda oko sebe i morali da je definišu sami.

Anica Tričković, iz OŠ Toplički heroji, iz Žitorađe, povezuje različite predmete koji se izučavaju u školi sa stvarnim životom oko nas i održivim razvojem u kontekstu siromaštva u svetu kroz projekat Living on 1.25$ a day. Geografija, biologija, engleski jezik i matematika su kroz ovaj projekat uključeni u izradu dnevnog jelovnika za 1,25 dolara, što je pre nekoliko godina bio prag siromaštva u svetu.

Sanja Ječmenica i koautorka Ana Ružić, iz OŠ Jovan Sterija Popović, iz Beograda, kroz projekat Gugl mapa sa 3 sloja zadataka osposobljavaju učenike da rešavaju probleme u nepoznatim situacijama, usvajaju matematička znanja potrebna za shvatanje pojava i zakonitosti u prirodi, i upoznaju učenike sa geografijom i kartografijom. Njih dve prebacuju matematiku u virtuelni prostor i Google mape.

Centar za promociju nauke zajedno sa Matematičkim institutom Srpske akademije nauka i umetnosti tradicionalno organizuje nacionalnu naučnopopularnu manifestaciju Maj mesec matematike na nekoliko lokacija, uz dve izložbe i raznovrstan program radionica i predavanja.

sbux wordmark Starbucks donosi nezaboravno iskustvo ispijanja kafe Beogradu otvaranjem svoje prve kafeterije u Srbiji ART_6829 Avioni Air France-a ponovo lete za Beograd _MDJ9649 Nagrada „Vip poziva“ uručena Dunji Jocić poziv DEV9T objavio poziv za umetnike · ·