Španski filmovi
KULTURA · film/TV

Španska kinematografija ima čime da bude ponosna! od Pedra Almodovara do Alejandra Amenábara španski reditelji osvajaju i kritiku i publiku i van granica svoje zemlje, a i neki Oskari su tu da potvrde prethodno rečeno.

Za one koji do sada nisu bili naročito zainteresovani da pogledaju u ovu pravu malu filmsku riznicu, nudimo spisak filmova i autora bez kojih bi današnje poznavanje i istorije filma ali i savremenih tokova bilo uskraćeno, nedovoljno, i sasvim amatersko. Važno je da ukus negujete istančanim i prefinjenim filmskim ostvarenjima, a da takvih ima među španskim filmovima, evo pravih dokaza…

Abre los Ojos / Otvori oči

Zgodan, bogat čovek zaljubljuje se u ženu iz svojih snova (Penelope Cruz), ali je njegovo lice unakaženo nakon saobraćajne nesreće. Noćne more, nejasna granica između realnosti, zbilje i fantazije i osećaj napetosti koji raste svakim narednim sekundom filma… Reditelj Alejandro Amenábar napravio je i holivudski rimejk Vanilla Sky sa Tomom Cruiseom, ali ovaj film je miljama daleko od originala, pa ga je i kritika sasvim obeščastila.

Todo Sobre Mi Madre / Sve o mojoj majci

Ovo Oskarom nagrađeno delo govori o tugovanju jedne majke koja traga za bivšim suprugom, transvestitom kako bi mu rekla da je njihov sin mrtav! Mnogi smatraju da je ovo najveći film čuvenog režisera Pedra Almodovara, a Lisa Schwarzbaum ga naziva „spektakularnom sintezom svega što je ključno u Almodovarovoj poetici – ponosne žene, lepi momci, lepi transvestiti, grandiozne filmske zvezde…“.

El Espiritu de la Colmena / Duh košnice

Britanski filmski kritičar Derek Malcolm ga je nazvao „jednim od najlepših filmova ikada snimljenih u Španiji, ili bilo gde u posljednjih 35 godina i više.“ Radnja se odvija u selu u oblasti Kastilje 1940. Film je sniman iz perspektive devojčice od 8 godina koja je nakon gledanja filma Frankenstein, postala uverena da je vreba čudovište u napuštenim kućama u selu.

Los Lunes al sol / Sunčani ponedeljci

Film počinje s porukom „Ovaj film se ne temelji na istinitoj priči, već na hiljade njih“. Kao da je reditelj Fernando León de Aranoa znao šta će se dogoditi u Španiji kada je 2002. godine snimao fil o nezaposlenim radnicima na brodogradilištu, na severu zemlje. Gluma Javiera Bardema i kolege glumca Luisa Tosara su pravi tour de force u tom kreiranju stvarne drame.

Hable Con Ella / Pričaj sa njom

Benigno (Javier Cámara) i Marco (Dario Grandinetti) stvaraju prijateljsku vezu, i njihove priče se odvijaju u flešbekovima. Novinar Peter Travers je za magazin Rolling Stone rekao: „Glumci su izvrsni, i osvetljavaju četiri različita pogleda na usamljenost“.

Tesis / Teza

Studentkinja istražuje materijal za svoju tezu (otuda i naslov) o audiovizualnom nasilju, i postaje uvučena u svet smrtonosnog „snaf filma“. Značajan prvenac reditelja i koscenariste Alejandra Almenábara, snimljen je za samo pet i po nedelja. Triler je napet i neizvestan, ali poštuje inteligenciju gledaoca!

El Bola

El Bola ili Pablo je 12-godišnji dečak iz nesređene porodice koja živi u Madridu, koji pronalazi novi život preko prijatelja i njegove porodice. obitelji. Film je Juanu Joséu Ballesti obezbedio nagradu Goya (španski Oskar) za najboljeg debitanta 2000. godine, te ga publika u Španiji i danas zove od milošte El Bola.

La Comunidad / Grešna zajednica

Ovo je triler kakav odavno niste gledali, i u kojem se Hitchcock približio onome što je radila ekipa Monty Python, a uz to ima ponešto i od Pedra Almodovara. Reditelj je Alex de la Iglesia, i u pitanju je priča o Juliji (Carmen Maura), koja je nakon što je pronašla skriveni novac u stanu svog mrtvog komšije morala da se suoči sa mnogim poteškoćama vezanim za ostatak komšiluka.

Star Wars: Rogue One Pogledajte trejler filma „Star Wars: Rogue One“ Hardcore Henry Hardcore Henry: Rusko-američka hit produkcija stiže u bioskope sledećeg četvrtka Mladost „Mladost“ film slavnog reditelja Paola Sorentina napokon u bioskopima Dobra žena Mirjana Karanović sa filmom “Dobra žena” putuje po Srbiji · ·