photo-1469131792215-9c8aaff71393
U VAZDUHU · urban flash

Psihološka istraživanja pokazuju da što više težimo da budemo srećni, manja je verovatnoća da ćemo taj cilj i postići. Kako zamišljate težnju za srećom?

Za mnoge, to je nemilosrdno putovanje, i što više težite sreći, to vam ona više beži. Razmislite samo o sledećoj epizodi iz najprodavanijih inspirativnih memoara Elizabet Gilbert Jedi, moli, voli u kojima ona navodi neke savete svog gurua.

Sreća je posledica ličnog napora. Borite se za nju, težite za njom, insistirajte na njoj, a ponekad čak i putujte oko sveta tražeći je”, piše ona. „Morate neumorno učestvovati u manifestacijama sopstvenih blagoslova. I kada ste postigli stanje sreće, morate napraviti veliki napor da zauvek nastavite da plivate prema toj sreći, da ostanete na površini iznad nje. Ako to ne učinite, izgubićete svoje urođeno zadovoljstvo.“

Iako ovakav stav može da funkcioniše za neke, najnovija naučna istraživanja ukazuju na to da ona takođe može ozbiljno da se obije o glavu mnogim ljudima – vodeći, na primer, do osećaja stresa, usamljenosti i ličnog neuspeha. Prema ovom viđenju, sreća se najbolje vidi kao vrsta plašljive ptice – što više nastojite da je uhvatite, to ona dalje odleti.

Ovi nalazi pomažu da se objasni poznati stres i razočaranje koje neki osećaju tokom posebnih događaja kao što su rođendan, Božić ili Nova godina. Međutim, istraživanje takođe ima duboke posledice za vaše dugoročno blagostanje, uz neke korisne smernice za uređenje vaših krupnijih životnih ciljeva.

Takođe je dokazano i da želja (i traganje) za srećom može da poveća osećaj usamljenosti i nepovezanosti, možda zato što to uzrokuje da fokusirate svu svoju pažnju na sebe i svoja osećanja, a ne da cenite ljude oko sebe.

Sreća je zaista poput stidljive životinje. I kada prestanete da je jurite, možda ćete otkriti da se prirodno sama pojavljuje.

BeFunky-collage Žene koje imaju više dece sporije stare page-cover-retro-omoti Omoti albuma modernih pop zvezda u stilu ’80-ih photo-1525856884840-7a1132f8ab82 U kojim godinama se najbolje uče strani jezici? the-hidden-meaning-of-the-triangle-stickers-above-your-airplane-seat-117567658-my-good-images-1024x683 Da li ste znali za skriveno značenje trouglića iznad sedišta u avionu? · · ·