prezimena
U VAZDUHU · urban flash

U Srbiji je najčešće prezime Jovanović. Na listi najčešćih prate ga Petrović, Marković, Nikolić. Kako stvari stoje u Evropi? U Sloveniji je najčešće prezime Novak a isto tako i u Poljskoj (Nowak) a u Engleskoj je Smit…

Kako stvari stoje u ostalim zemljama? U Hrvastskoj je najčešće prezime Horvat, u Bosni i Hercegovini je Hodžić a u Crnoj Gori Popović.

Svako prezime ima svoje značenje. U nekim državama se najčešće dobijaju prezimena po ocu, tačnije izvedena su iz očevog imena, u drugim državama po najčešćim zanimanjima.

Novak znači novine, tj. čovek koji donosi nove stvari i označava čoveka koji je bio izabran za vojnu službu. Horvat je stari naziv za Hrvate. U Engleskoj je Smith. Nosioci ovog prezimena najčešće su bili kovači otud Smith, Francuzi smatraju da su potomci boga Marsa te otud prezime Martin, Rossi u Italiji vodi poreklo od reči crveno (rosso), a Rusi imaju nežno, tiho i mirno prezime Smirnov što znači upravo to. U Mađarskoj je prezime Nagy najčešće, što znači veliki.

zastave Najlepše zastave na svetu ip Gde da izvedete partnera/partnerku u odnosu na horoskopski znak rio Najbolje tetovaže Olimpijskih igara u Riju mars Drugi svetovi: NASA je objavila fotografije sa Marsa