cover www.pinterest.com
U VAZDUHU · životinje

Ako ste mislili da dobro poznajte životinjski svet, i da ste upućeni u sve vrste ptica, spremiti se da budete iznenađeni. Upravo će ovih 10 neobičnih ptica iznova dokazati koliko je flora i fauna koja nas okružuje neverovatna.

Piše: Isidora Spasić

Hoacin

Zove se još i „ciganska kukmača”, a spada u red kukavica. Hoacin doseže dužinu do 65 centimetara, ima plavu glavu i krestu na njenom vrhu. Stanuje u Južnoj Americi, najviše u Amazoniji. Jede lišće, cveće i voće. Ima neprijatan miris, što ga štiti od drugih životinja, pa i ljudi.

Velika fregata

Mužjak velike fregate ima fascinantan vrat sa crvenom izraslinom, čiji oblik podeseća na nacrtano srce. Tokom sezone parenja vrat mu se širi kao balon. Može se videti na Floridi i u Kaliforniji, gde inače obitava. Juri druge ptice i krade im hranu, dok su mu sitne ribe, lignje i meduze, omiljena poslastica.

Južni kazuar

Kazuar je treća ptica na svetu po visini i težini; manji je samo od noja i emua. Visok je od 1.5 do 2 metra, a težak oko 70 kilograma. U pitanju je ptica neletačica koja stanuje u Australiji. Ima izuzetno glomazne i opasne kandže, uz pomoć kojih brani svoju teritoriju.

Kalifornijski kondor

Nažalost ova ptica je ugrožena, i postoji još samo 430 primeraka na svetu. Kalifornijski kondor živi u Americi, Meksiku i Kanadi. Raspon krila mu iznosi 3 metra, težak je između 10 i 14 kilograma, a živi i do 60 godina. Gnezdo gradi na liticama i visokom drveću, a hrani se mesom drugih životinja.

Grimizna havajska zeba

Grimizna zeba koja obitava na Havajima svuda je prepoznatljiva po svojoj izrazito crvenoj boji i tankom iskrivljenom kljunu. Upravo uz pomoć ovog kljuna može da pije nektar kojim se hrani. Ima samo 15 santimetara, i preti joj bolest zbog koje može zauvek nestati.

Marabu roda

Mnogi smatraju da je marabu roda najružnija ptica na svetu. Verovatno zbog načina hoda, držanja i boje perja, koji čine da podseća na vampira. Živi u Južnoj Africi, teška je do 9 kilograma, a visoka oko 1.5 metra. Mesožder je i lešinar, ali jede čak i druge vrste ptica, kao što su golubovi, pelikani i kokoške.

Roda cipelarka

Ova vrsta rode ima praistorijski izgled, i podseća na dinosaurusa. Uglavnom obstaje u Sudanu i Zimbabveu. Karakteristična je po sivom perju i masivnom kljunu. Teška je od 4 do 8 kilograma, te visoka do 1.5 metra. Obično lovi zmije, guštere i pacove. Svoje žrtve dugo vreba, a presuđuje im uz pomoć kljuna.

Rajska ptica dugog repa

Mužjak ove vrste rajske ptice ima dva izuzetno dugačka repa. On može dostići i dužinu od 1 metra, što je dosta ako znate da celokupna dužina tela ove ptice iznosi oko 30 santimetara. Rep, kao i prelepo zeleno perje, služe kako bi se zavele ženke. Rajska ptica dugog repa, može se videti na Papua Novoj Gvineji.

Rajska ptica „kralj Saksonije”

Još jedna vrsta rajske ptice sa sobom nosi osobitu neobičnost. „Kralj Saksonije” na glavi ima dve peruške duge 50 santimetara. One vijugaju i pomeraju se kako ptica poželi. I on, kao i rajska ptica dugog repa, nastanjuje Papua Novu Gvineju. Kada se mužjaci takmiče među sobom, to čine svojom pesmom, pa onaj ko je glasniji – pobeđuje.

Rajska ptica ogrličarka

Kao i druge rajske ptice, ogrličarka isto stanuje u Papua Novoj Gvineji. Ptica je mala, s obzirom da je dugačka 26 santimetara i teška između 60 i 100 grama. Kako bi zaveo ženku, mužjak izvodi neverovatan ples, u kom potpuno preobražava svoj fizički izgled. Kada raširi crni rep, plavi detalji na njegovom telu daju mu potpuno novo obličje.

aj-robbie-603166-unsplash Koliko su slonovi zaista pametni? 01-Dangerous-Bugs-to-Watch-Out-for-This-Summer-1024x683 Ove životinje i nisu toliko opasne kao što svi misle 10-Oldest-Living-Animals-in-the-Entire-World-3 Da li ste znali za ove najdugovečnije životinje na planeti? naslovna psi Ostrvo štenaca zaista postoji i neverovatno je · · ·