pjimage (11)
U VAZDUHU · urban flash

Među britanskim monarsima, ne samo da je Njeno Veličanstvo Kraljica Elizabeta II vladala najduže, već je verovatno i dobila najviše poklona. Ona sama za svaki od njih piše zahvalnicu, što može dugo da potraje s obzirom na količinu poklona.

Evo nekih od najneobičnijih koje je primila.

Vinska verzija Transformersa

Godine 1972. predsednik Žorž Pompidu iz Francuske predstavio je kraljici Elizabeti II najneobičniji poklon: čelični vinski frižider u obliku skakavca koji se pretvara u sto za piće kada se njegova krila rotiraju.

Set iz Persijskog zaliva

Tokom 18-dnevne posete dobre volje Persijskom zalivu 1979. godine, kraljica i princ Filip bili su zasipani milionima dolara vrednim poklonima od svojih arapskih domaćina. Među njima je i kruškoliki biser u prirodnoj školjci, srebrni model arapske jedrilice, visoka paleta od čistog zlata okovana biserima, zlatna posuda sa zlatnim ametistom, zlatna posuda za kafu u obliku sokola čije su kandže napravljene od ametista, i tri zlatna mača ukrašena draguljima (posebno za princa Filipa).

Simpatičan poklon Mišel Obame

Lista zvaničnih poklona koje je kraljica Elizabeta primila od svetskih lidera i zvaničnika tokom 2015. godine sadržala je i poklon kutiju od bivše prve dame Sjedinjenih Država koja je uključivala:

  • čaj od limuna
  • sveću
  • dve male tegle meda i teglu medenog maslaca
  • srebrnu posudu iz Tifanija – saće i vazu od pčelinjih pupoljaka

Previše soli

Takođe, 2015. godine guverner Britanskih Devičanskih ostrva predstavio je Kraljici torbu punu soli. Ovaj dar bio je simboličan povratak tradiciji kada se svom monarhu uručivala vrećica soli kao porez na proizvodnju minerala na Ostrvu soli.

Konj drugačije boje

2015. godine, predsednik Nemačke, Joakim Gauk, dao je kraljici akrilnu sliku umetnice Nikol Lajdenfrost koja prikazuje Njeno Veličanstvo kao mladu devojku koja sedi na vrhu konja i o kojoj se brine otac. U impresionističkom slikarstvu konj je prikazan uglavnom kao plav, sa atraktivnim impresionističkim akcentima žute, ružičaste i zelene boje.

Veliki broj životinja

Tokom godina, kraljica Elizabeta je dobila menažeriju životinja kao poklon, uključujući slona, krokodila i ove druge, prilično čudne egzotične životinje. Pored toga, Njeno Veličanstvo je od vojvode od Bedforda dobilo par mladih crvenih jelena i konja po imenu ser Džon, od strane kanadske kraljevske policije.

Čizme

Kraljica Elizabeta je žena koja voli konje, ali da li je ikada hodala u kaubojskim čizama, ne znamo. Ali to ne znači da nije imala opciju. Godine 1991. u poseti Sjedinjenim Državama, Njeno Veličanstvo je primilo na poklon par autentičnih kaubojskih čizama.

photo-1504593811423-6dd665756598 Ovako žene procenjuju izgled muškaraca page-cover Šta sve ljudi rade kada im je dosadno BeFunky-collage (13) Cohousing: Novi trend u stanovanju paper-2588827_1280 Ovako zapravo treba da stoji toalet papir u kupatilu ·