980x (1)
U VAZDUHU · svet

Verovali ili ne ali zabrana prodaje alkohola posle 22h nije najbesmisleniji zakon na Starom kontinentu. Postoje mnogi bizarni propisi u Evropi koji su nastali pre nekoliko stotina godina, ali nikada nisu zvanično ukinitu, iako se sigurno više ne primenjuju, a takođe su i u naše vreme doneti jednako čudni zakoni.

U narednim redovima ćemo vam otkriti 7 takvih zakona

  • Ako u Francuskoj reklamirate proizvod koji ima količinu šećera iznad određene granice, morate da nopomenete da je bitno da kupci svakodnevno jedu i voće i povrće.
  • U finskim taksijima ćete retko čuti muziku, budući da zakon od vozača traži da plaćaju autorska prava odgovarajućoj instituciji kompozitora ako se odluče na to.
  • Davanje čudnih imena svojoj deci je zabranjeno u Danskoj. Moguće je samo iskoristiti neko od imena sa zvaničnog spiska od 18.000 ženskih i 15.000 muških imena.
  • Švajcarski sud je 2011. doneo odluku da je planinarenje bez odeće nelegalno nakon što se jedan goli Nemac prošetao pored porodice koja je uživala u pikniku blizu gradića Apencel.
  • Ako se zaledi more između Danske i Švedske, Danci imaju pravo da udare štapom svakog Šveđanina koji pokuša ovim putem da uđe na njihovu teritoriju.
  • Zakonom iz 2010. je propisano da prostitutke u Kataloniji (Španija) moraju da nose fluorescentne bezbednosne prsluke kako bi bile vidljivije u saobraćaju i tako se zaštitile od neopreznih vozača.
  • U Francuskoj je legalno venčati se sa osobom koja nije živa. Ovaj bizarni propis je donesen na insistiranje jedne žene koja je izgubila svog verenika nakon pucanja brane Malpase 1959. godine. Tadašnji predsednik Šarl de Gol je bio dirnut njenim pismom pa je odlučio da joj omogući da se uda za svog preminulog verenika.

c7ecd74f932a03ee332a919d54664f4c Čuveni italijanski proizvođač aparata za kafu pred gašenjem skynews-sagrada-familia-barcelona_4457314 Hoće li Sagrada da strada? moon-1859616_1280 Kina planira da lansira „veštački mesec“ u orbitu zarad osvetljenja klangberlins_screenshot29_credit_konzerthaus_berlin Zvuci Berlina: Reklamna kampanja koja nas je impresionirala · · ·