Google glass
U VAZDUHU · tech/web

Iako se godinama priča o računarima ugrađenim u šporete i frižidere, takva primena pametnih tehnologija nije posebno privukla mase. S druge strane, potencijal gedžeta koji su u svakom trenutku sa nama je sve već i veći. I dok u 2014. očekujemo pravi bum na ovom polju, posebno kroz odeću sa raznovrsnim senzorima, već je protekla godina pokazala u kojem smeru se krećemo.

Pametni sat Pebble

Tek očekujemo da će ova oblast eksplodirati, a među dosadašnjim pokušajima se izdvojio Pebble – sat koji se može upariti sa Android i iPhone telefonima i prikazivati različite tipove obaveštenja (u zavisnosti od aplikacija koje korisnik instalira). Pored toga, može da kontroliše aplikacija na telefonu, što ga čini idealnim saputnikom tokom sportskih aktivnosti (a tome doprinose i ugrađeni senzori koji prate pokrete). Osnovnoj verziji se uskoro pridružuje i model Steel.

Naočari Google Glass

Da su “nosive tehnologije” u trendu, pokazao je i Google svojim projektom Glass. Naočari koje omogućavaju da nam ekran bude uvek ispred očiju još uvek nisu pristupačne, ali su prvi korisnici dobili priliku da ih isprobaju, da daju feedback i olakšaju dalji razvoj. Broj aplikacija koje podržavaju Glass polako raste, kontrola naočara moguća je sa Android i iPhone telefona, ali je ipak najzanimljivija upotreba glasom. Ako niste sigurni kako bi se ove naočari uklopile u vaše navike pogledajte snimke koji pokazuju iskustva Google Glass istraživača, prvih korisnika ovog gedžeta.

Fitnes narukvica Fitbit Force

Praćenje svakodnevnog životnog ritma (spavanje i budni period dana), sportskih aktivnosti, odnosno kretanja generalno… postaje sve značajnije. Na ovom polju se i kompanije poput Nike i Garmina dokazuju, ali kolo vodi Fitbit čiji je model Force najbolji prošlogodišnji proizvod. Narukvica nije velika, ali ima LED ekran koji prikazuje vreme i najbitnije podatke (broj koraka, utrošene kalorije, pređeni put…). Detaljniji prikaz svih parametara moguć je preko smartfona ili računara, a ono što saznate može vam pomoći da promenite navike, na bolje!

Tablet iPad Mini Retina

Među tradicionalnim gedžetima, verovatno najbolji je Appleov tablet iPad Mini Retina. Lagan je, ima ekran visoke rezolucije i optimalnih dimenzija, i ostavlja taman toliko prostora da znate da može biti još bolji… Iako je Nexus 7 blizu, i dalje kaska.

Smartfon HTC One

Dok su i Apple i Samsung sa svojim najboljim modelima napravili manje korake unapred, HTC se i tokom loše godine odlučio na hrabar potez kreiranja što boljeg smartfona i napravio je One, kojem su se potom pridružili Mini i Max. Odlična konstrukcija, prelep dizajn i vrhunske komponente, uz HTC-ov dodatak na Android platformu, još uvek ga čine jednim od najpoželjnijih modela na tržištu.

Kamkorder Canon Legria Mini

U godini u kojoj je postalo jasno da fotoaparati i kamkorderi polako nestaju, makar iz vidokruga širokih narodnih masa, Canon je uspeo da se ugura na polje kojim vlada GoPro.

Legria Mini je kompaktna kamera kojom se lako, u bilo kojoj situaciji, može snimiti HD video ili napraviti fotografija od 12 megapiksela. LCD ekran lako menja orijentaciju, a ugrađena nožica/štipaljka omogućava postavljanje u različite položaje. WiFi povezivanje olakšava kontrolu putem drugih uređaja.

Konzole Microsoft Xbox One i Sony PlayStation 4

Iako su se pojavili krajem novembra, i novi Xbox i PS4 pokazuju vrhunac gejminga. Obe konzolke koriste AMD osmojezgarne procesore sa integrisanom grafikom, po 8 GB radne memorije, hard diskove od po 500 GB… imaju novu generaciju kontrolera, kao i igranje prepoznavanjem pokreta. Praktično je nemoguće odabrati pobednika, a krajnji izbor će zavisiti od dosadašnjih navika gejmera, kao i izbora igara za svaku od platformi (prema najavama PS4 za sada vodi).

HTC One Mini Max Pravi gedžet za ulazak u 2014. godinu LG LG G2 – novi način upravljanja smartfonom HTC Šta novo donosi model HTC Desire 601 Wunderlist Tri načina za bolje organizovanje · · · ·