cover www.siouxsiedoll.blogspot.rs i www.baywatch.wikia.com
U VAZDUHU · urban flash

Pored sumanutih tatu-trendova kao što su narukvica oko članka noge, zvezdice, paunovo perje, hvatači snova i tetovaže locirane u dnu leđa, devedesete i dvehiljadite „krasile“ su još i rodoljubive tetovaže vezane za omiljeni sportski klub i religiju. Ipak, najprepoznatljivije će ostati po tribalima, kineskim simbolima, a naročito po jednoj plavoj glumici.

Životinjsko carstvo

Neke stvari ostaju misterija, kao na primer zašto su devedesetih i dvehiljaditih posebno mesto u tetoviranju zauzimale određene životinje. Tako se ne zna da li je brže leteo leptir ili zmaj, gracioznije skako tigar ili lepršavije plivao delfin. Svi oni predstavljaju slobodu, snagu i lepotu, pa su u raznim bojama leptiri i delfini bili na leđima, stomacima i nadlakticama mnogih dama, dok je jača polovina preferirala da na sebi ovekoveči tigrove i zmajeve. Sada su došla nova vremena i sa sobom donela neke druge životinje pogodnije za tetoviranje, barem nam se sada tako čini…

Kinezacija

Koliko god da je bez ikakve sumnje kinesko pismo prelepo, lošu odluku doneli su mnogi kada su nasumično i bez dovoljne upućenosti u značenje ovih simbola, istetovirali kineska slova. Ovakve tetovaže posebno su se mogle videti devedesetih godina, jer su tada doživele svoju punu slavu, te bile jedne od najpopularnijih i najtraženijih. Slova su uglavnom išla u nekakvom nizu duž ruke, na potiljku, i niz rebra. Iako su danas potpuno demode, ostaje večno pitanje šta zapravo uopšte ta slova-simboli znače?!

Tribalizacija

Tehnički, tetoviranje tribala ima dugu tradiciju staru preko 2.000 godina. Još su članovi Samoan plemena jedni drugima iscrtavali tribale, demonstrirajući na taj način jaku vezu sa svojom plemenom i ljubav prema toj kulturi. Devedesetih je nastala opšta svetska tatu manija za ovakvim šarama, pa je pre svega muški deo populacije iskoristio priliku da oslika deo ruke, obično od ključne kosti do lakta, i skoro uvek u isključivo crnoj boji, kojekakvim zavijenim nedefinisanim apstraktnim oblicima.

Jin-jangomanija

Sigurno da je pronalaženje balansa i takozvanog srednjeg puta važan deo života, što su dvehiljadite potvrdile i u tetovažama. Tih godina simbol jin-janga, koji u sebi nosi komplementarnost suprotnosti i predstavlja jedinstvo naizgled različitih aspekata, doživeo je naglu ekspanziju. Pretpostavlja se, da kao i simbol koji predstavlja večnost, u sebi krije vrstu pozitivne amajlije za osobu koja je ima na sebi. Zato je ova tetovaža bila uniseks, a viđala se na listovima nogu, svuda na rukama i stomaku. Jin-jang sreću možda jeste donosio, ali nažaost retko kad je lepo izgledao.

Pamelina bodljikava žica

I dok danas bodljikava žica pre asocira na migrantsku krizu i zidove obavijene njome, nekada se vezivala za zanosnu američku glumicu Pamelu Anderson. Kada je film Barb Wire sa njenom malenkosti u glavnoj ulozi izašao, nastala je neverovatna pomama, koja se odrazila i u svetu tetoviranja. Naime, bodljikava žica koju je istetovirala malo pre snimanja, postala je apsolutni hit, te su tako mnogi počeli da kopiraju ovu tetovažu, koja se obično radila u krug, na gornjem delu ruke. Ali vreme prolazi, stvari se menjaju, pa se tako Pamela čak podvrgla laserskom tretmanu kako bi ukinula svoju bodljikavu tetovažu, koja sada kao i ona polako bledi.

page-cover Govor tela koji nas čini manje atraktivnim page_cover 10 kreativnih rešenja iz domaće radinosti woman-3261425_960_720 5 pravila bontona (kada je novac u pitanju) page-cover Ovi ljudi nisu robovi modnih trendova · · · · · · ·