Najhladniji grad na svetu
PULS GRADA · destinacija

Ojmjakon je selo u dalekoistočnom delu Sibira, a poznato je po tome što je to najhladnije naseljeno mesto na planeti. Ovde živi oko 500 stanovnika koji se pretežno bave stočarstvom i ribolovom, a najbliži regionalni put udaljen je čitavih 32 kilometra od Ojmjakona. Jedan fotograf je rešio da poseti stanovnike ovoga sela i zabeleži kako žive ljudi na temperaturama koje dostižu gotovo -70 stepeni Celzijusa.

Ojmjakon se nalazi u dolini okruženoj planinama, što je velika pogodnost za sve žitelje ovog sela, jer planine sprečavaju vetrovima da i onako niske temperature budu još niže. Tokom leta temperatura ne prelazi -35 stepeni Celzijusa, i traje prilično kratko, tako da toplane zagrevaju prostore zahvaljujući uglju, iako je dogrevanje u svakom domu pojedinačno neophodno. Prosečna godišnja temperatura iznosi -40, tako da je za ove ljude život kakav mi poznajemo sasvim stran. Vozila koja dolaze u Ojmjakon moraju biti opremljena duplim staklima kako bi sprečila ulazak hladnog vazduha, a kada ih ne koriste ona su parkirana u garažama koje se greju.

Da li biste živeli u ovom seocetu?Otvori galeriju

Za one koji se ovde bave ribolovom nema mesta za greške i neznanje. U duboko zaleđenoj reci Indigirke potrebno je napraviti rupu, a onda brzo izvaditi ribu, jer se ona na spoljašnjoj temperaturi zaledi za svega 20 sekundi. I na kraju potpuno neverovatan podatak: U Ojmjakonu žene rađaju i do 18 dece, međutim malo je onih koji dočekaju punoletstvo, ipak, oni koji prežive neretko dočekaju duboku starost, tako da nije ni slučaj ni retkost da u ovom selu ima mnogo stanovnika starijih od 100 godina!

yellow submarine 10 najzanimljivijih turističkih atrakcija u 2015. godini Tajvan Najlepše ulice okićene cvećem Hotel žičara Airbnb: Provedite noć na 3000 metara Jakarta 7 gradova koji hoće da se oslobode automobilskog saobraćaja · ·