gallery-1469723530-screen-shot-2016-07-28-at-173318-1517421212
KULTURA · film/TV

Malo stvari može da spase ili upropasti film kao dobar ili loš kasting. I malo je velikih glumaca današnjice koje šira javnost ne povezuje sa jednom legendarnom ulogom, onom koja ih je vinula u zvezde i obeležila njihove karijere.

Ipak, postoje određene uloge koje javnost posmatra iz negativnog konteksta. Holivud u prošlosti nije bio toliko opsednut politčkom korektnošću, ali vremena se menjaju. Danas, ljubitelji filmova u starijim, ali i onim novijim ostvarenjima, pronalaze naznake rasizma, na primer. Uloge su najčešće dodeljivane belim glumcima, zatim bi ih uz pomoć šminke pretvarali na platnu u pripadnike drugih rasa. Tada niko nije obraćao pažnju ukoliko Miki Runi igra iskarikiranog Japanca, ali današnji Holivud takvog lika nikada ne bi stvorio. Možda je savremeno društvo previše opsednuto političkom korektnošću koja guši kreativnost i sputava režisere i producente u sporovođenju vrlih ideja. Da li su tada čelni ljudi filmske industrije bili rasisti ili jednostavno nisu imali drugog izbora, procenite sami u nastavku teksta.

1. Lorens Olivije – Otelo

Otelo je filmska adaptacija istoimene tragedije Vilijama Šekspira. To jedina adaptacija nekog Šekspirovog dela u kome su svi glavni i sporedni glumci nominovani za Oskara. Međutim, ovaj film je izazvao negativne reakcije Afroamerikanca zbog odluke režisera da glavnog glumca, Lorensa Olivijea, našminka tako da izgleda kao pripadnik crne rase. Vreme kada se film pojavio u bioskopima obeležilo je borbu Afroamerikanaca za svoja prava. Iz tih razloga Lorensova uloga je predstavljala simbol rasne diskriminacije tih godina u Americi.

2. Miki Runi – Breakfast at Tiffany’s

Doručak kod Tifanija je nesporan filmski klasik, baziran na priči Trumana Kapotija. Japanski komšija, koga je iskarikirao do krajnih granica Miki Runi, s vremenom je sve više izazivao prezir kod gledalaca. Producent Ričard Šepard je povodom ovog lika izjavio: „Toliko sam želeo da pronađem japanskog glumca, da sam smatrao da je idealan za to Miki, od koga ćemo napraviti savršenog Japanca“. Izjava ovog tipa je sama po sebi dovoljna da u današnje vreme izazove lavinu negativnih komentara.

3. Džoni Dep – The Lone Ranger

Tonto je indijanski ratnik koga je u ovom filmu tumačio Džoni Dep. Iako je sam glumac tvrdio kako poseduje, između ostalog, i indijansko poreklo, to nije uverilo gledaoce da su producenti napravili pravi izbor. Film je dobio negativne kritike i prošao loše, a do danas nije jasno zašto je Džoni izabran da igra indijanskog ratnika.

4. Džon Vejn – The Conqueror

Produkcijska kuća Howard Hughes, je u ovom filmu u potpunosti zaobišla azijske glumce, već je ulogu najvećeg mongolskog osvajača dodelila simbolu vesterna. Ostvarenje The Conqueror se smatra jednim od najlošijih filmova svih vremena, ali ono što je najgore u vezi sa ovim filmom je lokacija na kojoj je sniman. Oblasti na kojima su testirane nuklearne bombe su izabrane kao idealne za snimanje, što je kasnije dovelo do raznih malignih oboljenja radnika koji su stvarali ovaj film.

5. Fišer Stivens – Short Circuit

Naučnofantastična komedija iz osamdesetih godina, Short Circuit, publiku je razočarala kada je shvatila da indijskog inžinjera Bena Džabutija, ne igra Indijac, već Jevrej poreklom iz Čikaga. Producenti i režiser su učinili sve da Fišer izgleda kao Indijac, što se publici nije dopalo jer su imali utisak da su prevareni.

6. Skarlet Johanson – Ghost in the Shell 

Japanski animirani klasik Ghost in the Shell, dobio je svoju holivudsku adaptaciju, u kojoj se u glavnoj ulozi našla Skarlet Johanson. Fanovi animiranih filmova su bili razočarani, jer su u ovom kultnom ostvarenju uloge, pretežno, dodeljene holivudskim glumcima.

7. Robert Dauni Junior – Tropic Thunder

Akciona komedija koju je režirao Ben Stiler, iako je dobila pozitivne kritike a Robertu Dauniju Junioru donela nominaciju za Oskara, našla se na udaru određenog dela javnosti, upravo zbog ove uloge. U filmu Robert igra slavnog glumca koji mora da se operiše i promeni boju kože kako bi dobio ulogu. Iako je u pitanju komedija, Afroamerikanci su pronašli dozu neprijatnosti u liku Kirka Lazarusa, koga je igrao Junior.

50 nijansi1 „Pedeset nijansi – Oslobođeni“ u Cineplexx-u Cena života-cover Filmski februar 1504771199-syn-esq-1498063308-james-bond-cover Nauka je otkrila koji je Bond najatraktivniji !vizual_landscape_HRES_F Karte za 46. FEST u prodaji od subote · · · ·