coverigralistazadecu
U VAZDUHU · svet

Nije retkost videti kako se odrasli na igralištima i u parkovima često otimaju sa decom, ne bi li i oni seli na ljuljašku ili klackalicu. Objašnjenje je jednostavno – niko zaista ne želi u potpunosti da odraste. Kako je vreme lepše, tako su parkovi zeleniji, a igrališta sve punija. Postoji bezbroj edukativnih i originalnih načina kako se mogu organizovati i kreirati igrališta, pa u nadi da će se nešto slično desiti i u našim gradovima, pogledajte šta sve u svetu postoji.

Neptune park

U ovom parku nalazi se piramida visoka neverovatnih deset metara. Struktura je od metala, a kanapi razapeti na sve strane ne dozvoljavaju deci da padnu više od metra i po. Ova zadivljujuća piramida, koja je igralište za sebe, nastala je 2012. godine u Saratoga Springsu, državi Juta u Americi. Idealno je mesto za male, a buduće velike penjače i fri klajmbere.

Igralište u Swarovski Crystal Worlds muzeju

Iako, ruku na srce, većinu dece ne zanima istorija čuvene austrijske kompanije kristala – Swarovski, igralište koje se nalazi u sklopu ovog muzeja svakako će biti vredno ture. Na četiri sprata nalazi se ogromna trambolina, kanapi za penjanje i njihanje, mreža od trinaest metara za penjanje i tobogani. Predivan pogled dodatno će animirati decu, dok će odrasli uživati u razgledanju šljaštećih drangulija.

Lake Macquarie Variety igralište za svu decu

Ovaj park se nalazi u Australiji, i predstavlja izvor zabave za svu decu, uključujući i onu koja imaju oštećen vid ili se nalaze u invalidskim kolicima. Osim raznih penjalica i ogromnog tobogana, tu su i muzički instrumenti na kojima se može svirati. Dobar način da se pokaže kako je zabava predviđena za svakoga, i da je inkluzija važna tema u svim uzrastima.

Igralište Imagination

Ovaj park-igralište, koji se nalazi u Njujorku, dizajnirao je poznati arhitekta Dejvid Rokvel. Kao što naziv kaže, mašta je ovde glavni faktor, jer deca uz pomoć peska, vode i plavih blokova u raznim apstraktnim oblicima kreiraju svoje i potpuno nove površine za igranje. Dakle, ovo nije samo puko fizičko razgibavanje za decu, već je i mentalno.

Nagasaki škola

Jedna škola u Japanu na krovu svoje zgrade ima igralište koje na razne zabavne načine, kroz otvore za spuštanje, pa čak i vatrogasnu šipku, vodi na dole, do učionica. Ovaj kreativni dizajn pripada arhitekti Hibinosekkeiu. Ako je škola nekima dosadna, evo načina kako da se učini malo interaktivnijom i zanimljivijom.

Harry Thomas igralište

Ovo igralište, koje se nalazi u jednom od parkova Vašingtona, inspirisano je matematičkom temom. Naime, kao uzor je poslužio Fibonačijev niz, matematička šema u kojoj je svaki sledeći broj zbir prethodna dva. Zbog toga su svi detalji na ovom igralištu u vidu Fibonačijeve spirale. Dobar način da se kroz zabavu zavoli i matematika.

The Land igralište

Zaista neobično igralište nastalo je na osnovu ideje danskog arhitekte Karla Teodora Sorensena, iz tridesetih godina. Nalazi se u Velsu, a deca se bukvalno igraju na dizajniranom đubrištu. Tamo prave jazbinu, igraju se sa čekićima i drugim alatom, penju na drveće, uče da pale vatru, a ponajviše da sarađuju i rade zajedno. Ko zna, možda sticanje veština za preživljavanje od malih nogu i nije tako loša ideja.

Wallholla igralište

Osmišljen da prihvati što veći broj dece na jednom manjem mestu, ovaj soliter od igrališta nalazi se u Holandiji. Struktura je dizajnirana tako da u sebi sadrži mnogo aktivnosti koje ne zauzimaju puno prostora u svojoj osnovi. U istom trenutku unutra se može igrati tridesetoro dece, a konstrukcija je toliko postala popularna da se planira izgradnja još jednog ovakvog igrališta u Americi. Kako na planeti ima sve manje mesta, možda upravo u ovom načinu igranja leži nedaleka budućnost.

Dečja železnička stanica

Ovo igralište nalazi se u Danskoj, a dizajnirala ga je grupa pod neobičnim nazivom – Monstrum. Inspirisano železničkom stanicom iz šezdesetih godina, koja se nalazila u gradu Odensa, igralište je logično smešteno unutar Danskog železničkog muzeja. U njemu deca prodaju vozne karte, nadgledaju iz kontrolnog tornja, voze se u vagonima, i posmatraju kako mašina zapravo funkcioniše. Za buduće mašinovođe, dušu dalo.

The Green Heart igralište za odrasle

I, za kraj, dokaz da igrališta ne moraju isključivo da budu predviđena za decu jeste i taj da postoji dosta teretana na otvorenom. Dobar primer je ovo igralište za odrasle, koje se nalazi u Engleskoj, a na kome možete vežbati propadanje, voziti bickl, dizati tegove… Ovo je ujedno i eko (zeleni) park koji je osvetljen i noću, ali samo ako neko koristi sprave za vežbanje, jer se isključivo na taj način pokreće osvetljenje.

drveće Najlepše drveće na svetu W1siZiIsInVwbG9hZHMvcGxhY2VfaW1hZ2VzLzFkODVjNmZhZjQ2ZjI1MWYzY19RYXNyX2FsX0ZhcmlkLkpQRyJdLFsicCIsInRodW1iIiwiOTgweD4iXSxbInAiLCJjb252ZXJ0IiwiLXF1YWxpdHkgOTEgLWF1dG8tb3JpZW50Il1d_cover Usamljeni zamak u Saudijskoj Arabiji priroda Friluftsliv: Skandinavska filozofija povratka prirodi · · · · ·