dzudzu_cover
PULS GRADA · enterijer/arhitektura

Art nouveau je stil s kraja 19. i početka 20. veka koji je bio prisutan u primenjenoj i klasičnoj umetnosti, arhitekturi, dizajnu enterijera, izradi nakita, a ostavio je svoj trag i u modi. Karakterišu ga raskoš, šarenolikost, krive linije i motivi iz prirode. Nešto uobičajeno kao što su vrata može da bude ekvivalentno muzejskom umetničkom delu kada se uradi u ovom stilu.

U galeriji su prikazana vrata iz evropskih gradova kao što su Brisel, Pariz i London, gde je ovaj stil bio i najprominentniji.

Nažalost art nouveau je već od 1910. zamenjen modernizmom, koji je zbacio luksuz prethodne ere i koncentrisao se na jeftiniju arhitekturu podesnu za široke narodne mase. Ipak, hvala bogu, ostalo je još dosta primera art nouveaue stila u Evropi kojima i dan danas možemo da se divimo, uključujući i ova vrata prikazana u našoj galeriji.

izvor: Parksy 1964/FlickrOtvori galeriju
pećina Najluksuznija pećina na svetu landscape-1490820951-hbz-novak-djokovic-miami-home-00-index Kako izgleda novi Noletov stan u luksuznoj zgradi ja-soon-kim-botanical-arrangements-1_cover Vizuelni zen: Prelepi biljni aranžmani njujork Big Bend: Najviša zgrada na svetu biće ponovo u Njujorku · · ·