Najpoznatije banje na svetu
PULS GRADA · destinacija

Ako verujete da će – lepota spasiti svet, onda bi to trebalo da važi za sve što se odlikuje ovom estetskom kategorijom. Od lepih umetničkih dela, pa sve do lepih mesta na kojima se uživa i fizički i mentalno. Nekada su banje i ova vrsta turizma bile namenjene pre svega onima krhkog zdravlja, a danas se pod pojmom „banja“ podrazumeva drugačija vrsta i uživanja i odmora. I većina najlepših na svetu rasutih banja ima mnogo toga da ponudi, a na onima koji se razmišljaju je samo da budu odlučni…

1. La Mamounia, Marakeš

Čuveni hotel La Mamounia u Marakešu nalazi se u kraljevskom vrtu iz 18. veka, koji je sultan Mohammed III darovao sinu princu Moulayu Mamounu, i koji danas predstavlja izuzetnu vrednost a daje šarm čitavom hotelskom kompleksu. Putevi i prilazi su okruženi maslinjacima starim preko 700 godina, a arhitektura građevine je renovirana, uz to vrt poseduje i veliki broj odeljaka sa začinskim biljem, koje se koristi u pripremanju hotelskih obroka.

2. Gellért termalna kupatila, Mađarska

Ako ste ljubitelj art deco stila, svoj mali raj pronaćićete u Budimpešti. Kompleks je sastavljen od javnih kupatila s početka 20. veka, a postoje i izvori lekovite vode, na nekoliko mesta u samoj banji. Voda u kipućoj vodi potiče sa brda Gellért koje je i mineralno vrelo, i bogata je kalcijumom, magnezijumom, raznim vrstama sulfata, i veruje se da su je pili još drevni kraljevi i vojskovođe, i pre i za vreme Otomanskog carstva.

3. La Grande Mosquée, Pariz

Smeštena je u pariskom petom arondismanu a iza ovog kompleksa nalazi se Jardin des Plantes. Velika džamija u Parizu je jedan od najlepših skrivenih dragulja francuske prestonice. Džamija je osnovana 1926. godine u znak zahvalnosti francuske države muslimanima iz Francuske koji su svoj život dali za slobodu u Prvom svetskom ratu. Predivni popločani minareti, prostorije za molitvu i kupola hamama izgrađena u marokanskom stilu pružiće vam nezaboravno iskustvo uživanja.

4. Como Shambhala, Bali

U drevnim budističkim tekstovima reč „Shambhala“ odnosi se na sveto mesto blaženstva, stoga je sasvim jasno kako je i zašto ova banja dobila ime. Na obali reke, pokraj džungle na Baliju, spa centar koji se drži holističke medicine i metoda lečenja samo je početak neobičnog i u svakom smislu alternativnog iskustva. Zgrada je okružena tropskim zelenilom i stvara savršen ambijent za postizanje dubokog duhovnog mira.

5. Espace Henri Chenot, Palata Merano, Italija

Omiljeno mesto za odmor čuvene operske legende Pavarottija, iako je baš ovde bio primoran da se ostavi svoje omiljene poslastice u obliku paste, ovaj italijanski centar zdravlja nastao je na inicijativu čuvenog lekara, dijetetičara i akupunkturiste. Prostor je idealan za sve koji planiraju da se temeljno posvete detoksikaciji, a uz to postoje mnogobrojni kursevi za pomoć bolestima poput osteoporoze i alergija na hranu, tretmani za pospešenje cirkulacije, i terapije koje putem hidromasaže pomažu pacijentima da se osećaju bolje.


Luksuzne kuće za iznajmljivanje Luksuzne vile na nepristupačnim mestima koje možete iznajmiti Volite se ljudožderi Mape nevidljivog Balkana: Neformalni vodiči za drugačije putnike Građevine i globalno zagrevanje Znamenitosti koje će „potonuti“ usled globalnog zagrevanja Bajka na Jalti Bajka u jednom ukrajinskom odmaralištu · ·