The NeverEnding Story
KULTURA · film/TV

Nekada davno, u vreme kada kompjuterski efekti nisu postojali, ili bar nisu suvereno vladali bioskopom, pojedini filmovi gotovo da su nastajali pomoću štapa i kanapa. To nikada nije smetalo žanrovima kakvi su drama ili komedija. Svet bajke i fantazije, međutim, dosta je osetljiviji. Bajkama se stalno mora ponavljati koliko su dragocene, slično kao što se pred Zvončicom iz „Petra Pana“ mora isticati da se u nju veruje.

Iako filmske bajke iz osamdesetih godina prošlog veka mogu delovati naivno i dosadno, praktičnim tehnološkim sredstvima i upornošću danas priznatih i nagrađivanih reditelja, mnoge od njih stvorile su magiju koja ne može biti ignorisana. Armija obožavalaca ušuškala je pet ovde nabrojanih filmova u kultni status i odbranila ih od surovog zuba vremena.

The Dark Crystal (1982)

Dosađujući se u hotelu, Jim Henson (The Muppet Show) je napisao priču o Jenu, biću sličnom vilenjaku, koje će u sjajno stilizovanom filmu The Dark Crystal pokušati da okonča vladavinu grozomornih Skeksisa. Radnja i dijalozi ovog filma toliko su jednostavni da su više nego šarmantni, ali produkcija nije bila takva – svakim Skeksisom upravljala su dva čoveka, a simpatična šumska bića Podlingsi služe se rečima iz srpskog jezika.

The NeverEnding Story (1984)

Iako je Michael Ende, pisac popularnog romana The NeverEnding Story, maštao da će mu delo ekranizovati Andrzej Wajda ili Akira Kurosawa, u rediteljskoj stolici se našao Wolfgang Petersen (Troy). Ende je bio toliko nezadovoljan filmom da je podigao tužbu i tražio da se njegovo ime ukloni sa špice. Bajka u kojoj mladi ratnik sprečava ništavilo da proguta svet  fantazije, bila je najskuplji nemački film i naskuplji film snimljen van Amerike ili Sovjetskog Saveza.

Legend (1985)

Posle filmova Alien i Blade Runner, reditelj Ridley Scott je osmislio hiperstilizovani svet bajke Legend. U fantastičnoj šumi, za koju je teško poverovati da je u potpunosti izgrađena u studiju, Tom Cruise i Mia Sara pokušavaju da spasu jednoroga od zlog vladara tame. Legend je bio nominovan za Oskara za najbolju šminku. Vladar tame, kog glumi Tim Curry, jedna je od najpamtljivijih pojava u istoriji filma.

The Princess Bride (1987)

Film The Princess Bride nalazi se na bezbroj popisa najboljih filmskih ostvarenja. Ova voljena avantura, u kojoj za bivšom gospođom Seana Penna – Robin Wright, traga zgodni pirat i vrsni mačevalac (Cary Elwes), pripada nizu odličnih filmova reditelja Roba Reinera (Stand By Me, When Harry Met Sally, Misery). Scenario je potpisao William Goldman, dobitnik dva Oskara i autor istoimenog romana na kom se film zasniva.

Willow (1988)

Na poziv Georga Lucasa (Star Wars), producenta filma Willow, Ron Howard (A Beautiful Mind) je režirao bajku o farmeru patuljastog rasta, koji preslatku devojčicu brani od zle kraljice vične magiji. Kada je kineska vlada zabranila snimanje na njihovoj teritoriji, Lucas je fotografisao željenu lokaciju i pomoću kompjutera rešio problem. Uz transformaciju čarobnice Raziel u nekoliko životinja, bila je to jedna od prvih upotreba kompjuterskih efekata na filmu.

sedmi pečat Filozofija na filmu Dječaci iz ulice Marksa i Engelsa Filmska recenzija: „Dječaci iz ulice Marksa i Engelsa“ Nove serije za 2015. Spremite se za nove serije! Nepolušni Filmska recenzija: „Neposlušni“