Manda
PULS GRADA · aktuelno

Ni jun još nismo iskrckali ali čini se da se crnim vestima ovog tipa ne nazire skori kraj. Ili barem predah od sličnih dojava. Napustio nas je i vrsni glumac Milorad Mandić Manda; bliski neka se od njega oproste kako procene da već dolikuje a mi ćemo ovde pokušati da u nekoliko, recimo, logičnih celina podsetimo na to šta nam je i koliko nam je Milorad Mandić Manda značio.

Zaljubiška:

Negde na samom početku tih često prozivanih devedestih i počinje priča o Miloradu Mandiću Mandi kao zvezdi, dragom licu i junaku. Sa iskustvom stalnog člana anasmbla beogradskog dečijeg pozorišta Boško Buha, Mandić se hrabro na pragu opšteg očaja i sveprožimajućeg cinizma prihvatio teškog zadatka, da pred TV kamerama, a u primetnim produkcionim neuslovima sa malima razgovora na dostojanstven i njima prilagođen način. Srbija je nakon Branka Kockice dobila novog autohtonog heroja pomenutih programa, a iz Mandine nonšalancije su u svakom kadru plenili iskrena toplina i čovekoljublje. S one strane duge, stoga, a prvenstveno zahvaljujući magnetizmu voditelja, ostaće jedan od najsvetlijih primera zasluženog TV hedonizma.

Mačizam…neke druge fele:

Mandić se svojom visinom (i stasom) izdvajao od ovdašnjih glumaca mnogih generacija, a to je bilo jasno primetno već u izvanrednoj epizodi koju je ostvario u ulozi uspaljenog i nepokolebljivog mlađeg učitelja borilačkih veština pri radničkom univerzitetu u sjajnom filmu Već viđeno Gorana Markovića. Manda je tu (a u društvu mnoštva nadahnutih epizodista) skrenuo posebnu pažnju na sebe spojem trapavog mačizma, nepatvorene komičnosti i viška mužjačkog samopouzdanja, stvrajući prvu od uloga za dugo pamćenje.

Dobrohotan ja, dobrohotni vi:

Dobrohotnost kojom je Milorad Mandić Manda od početaka plenio prelila se docnije i na veliko platno, gde je ovaj glumac ostvario niz efektnih uloga dobrićina bez zadrške, počev od Tri palme za dve bitange i ribicu, Rat uživo, Mali svet, Ivkova slava…pa sve do recentnijih glumačkih kreacija. Na tom polju svakako je najzapaženija njegova nezaboravna rola u izvrsnom filmu Lepa sela lepo gore Srđana Dragojevića, gde je Manda briljirao u epizodi sluđenog i neiskvarenog lika poznatog i sada (dvadeset i kusur godina nakon bioskopske premijere tog filma) u narodu kao Viljuška.

Pođimo na selo, tamo još ima mira…:

Možda zbog narečene dobrohotnosti koja je naprosto izbijala iz njegovog glumačkog bića i pojave, a možda i usled pominjanog fizikusa, Mandić je neretko bivao biran za uloge seoskih šereta. Iz tog domena mnogi pamte njegove uloge u filmu Mrtav ‘ladan ili skorije u serijalu Selo gori, a baba se češlja i svih njegovih derivata, uz neizostavno romantizovanje srpskog sela danas.

A može i ovako:

Mandić je trajan zapis u pamćenju gledatetljstva umeo da ostavi i u drugačijim rolama od svih gorepomenutih, u tom smislu navodimo njegove u neku ruku atipične ali nadsve uspele role u filmovima kao što su Točkovi, Klopka…a vredi i pomenuti jednu čistu ekstravagancu – Mandino pojavljivanje u ulozi duha Elvisa Presleyja u pobizarnom Slatku od snova, skorojenom po tadašnjim merama Dragane Mirković kao udarne zvezde.

Stoga, najlepše i od srca hvala…

Teslin vremeplov Teslin vremeplov putuje u Niš Maturanti 2014. (izvor: Mondo, foto: Stefan Stojanović) Maturanti, saberite se! Mihajlo Pupin Produžetak trajanja izložbe posvećene Mihajlu Pupinu Stipendisti konkursa Dodeljene stipendije u okviru projekta „Pokreni se za nauku“ · ·