cover
PULS GRADA · dizajn

Krune i tijare nisu samo prelepi komadi nakita. One predstavljaju nečiju moć, status i uticaj. Svedoče o istoriji, pripovedaju o važnim događajima, i nose izrazitu simboliku u sebi. Ali, ipak, njihova lepota jeste ono što ih čini nezaboravnim. U nastavku sledi nekoliko takvih primera.

Piše: Isidora Spasić

Kruna kraljice Elizabete II

Bez sumnje, ovo je najpoznatija kruna na svetu. Što je sasvim očekivano, jer na sebi ima 5 rubina, 17 safira, 11 smaragda, 273 perli, i oko 2.868 dijamanata. U centru krune nalazi se Koh-i-Noor, dijamant od 105 karata, koji se smatra jednim od najvećih dijamanata ikada. On je postao deo britanske kraljevske porodice kada je 1887. godine kraljica Viktorija proglašena caricom Indije.

Carska kruna Svetog rimskog carstva

Neobičan oktagonalni oblik krune čini je prepoznatljivom, a tehnike obrađivanja dragog kamenja u to vreme bile su krajnje pojednostavljene. Tako su elementi na kruni samo polirani, ali ne i brušeni. Od XI veka, pa sve do 1806. godine, kruna je bila deo Rimskog carstva.

Ruska carska kruna

Prvi put kada je ova kruna bila korišćena jeste 1762. godine na krunisanju Katarine Velike. Elementi koji čine krunu bili su uzeti kao zalog od tek novooformljene Republike Irske. Međutim, neko vreme kruna i jeste bila u posedu Irske, tačnije sve do 1948. godine, a 1950. je konačno vraćena u Moskvu.

Kruna imperatora Asteka

Da kruna ne mora uvek da ima standardan obik i izgled, svedoči ona koju je nosio astečki imperator Montezuma II. Napravljena je od raskošnog visokog zelenog perja, fiksiranog na zlatnu bazu koja na sebi ima mnoštvo dragog kamenja. Trenutno se nalazi u muzeju etnologije u Beču, a godinama je izazivala ozbiljnu polemiku između austrijske i meksičke vlade.

Tijara porodice Spenser

Zvanično ova tijara pripada porodici Spenser, iliti familiji preminule lejdi Dajane, princeze od Velsa. Ona je toliko često nosila ovu tijaru, da su mnogi greškom zaključili kako pripada britanskoj kraljevskoj porodici. Tijara je napravljena od različitih elemenata i kod više dizajnera nakita. Da je bila omiljeni Dajanin komad nakita svedoči i činjenica da je upravo ovu tijaru nosila na svom venčanju 1981. godine.

„Čvor ljubavnika” tijara sa Kembridža

Kraljica Marija je ovu tijaru napravila od raznih komada nakita koje je imala. Nakon njene smrti 1953. godine tijara je pripala kraljici Elizabeti. Godine 1981. ona ju je poklonila princezi Dajani, sa idejom da je ova nosi na venčanju. Ali, pošto se Dajana odlučila za svoju porodičnu tijaru, ova je ipak ostala u vlasništvu kraljice Elizabete.

Holandska dijamantska tijara

Iako je dizajn ove tijare naizgled jednostavan, on je upravo zbog toga doveden do savršenstva. U obliku rajfa protežu se 34 besprekorno obrađena i precizno postavljena dijamanta. Tijara je napravljena 1937. godine za kraljicu Julijanu, koja ju je dobila na poklon od svoje bake.

Danska tijara od rubina

Ova tijara, koju poseduje princeza Marija, sa sobom nosi zanimljivu istoriju. Prvo je bila kreirana da bi je jedan plemić nosio na krunisanju Napoleona Bonaparte. Nakon toga je pripala švedskoj, a zatim danskoj kraljevskoj kući. Princeza Marija ju je 2010. godine malo redizajnirala, kako bi lakše i lepše pristajala na njenu glavu. A od komada koji su ostali napravila je sebi par minđuša i prsten.

page-cover-sovjetski-posteri Bezbednost pre svega: Sovjetski posteri koji su visili na zidovima fabrika famous-logo-evolution-history-old-new-34-574709ad67e28__700-cover Logotipi poznatih brendova: Nekad i sad zarathustra-bicycle-turn-indicators-1 Bicikli bi uskoro mogli da imaju znakove za skretanje fullscreen_1548090022_eee9b0fe917030fd0bb076cdeb8ec062 Ova torba rešava jedan veliki ženski problem · · · ·